изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:08 EET
ШИСТОВИЯТ ГАЗ ПРОДЪЛЖАВА ДА ТРЕВОЖИ ХОРАТА    
Новини    Жителите на област Добрич, както и хора от цялата страна продължават да се вълнуват от темата за шистовия газ, като масово в социалната мрежа Фейсбук могат да се видят мнения, клипчета за това какви поражения нанася добивът му на околната среда. Вчера ни потърси Марияна Маркова, която сподели, че живее в столицата, но е родом именно от нашия регион.

Дамата изрази своята гражданска позиция и притеснение от това какво се случва около село Рогозина, като добави, че е взела участие в протеста, организиран пред Министерски съвет. "Това е повече от безотговорно. Франция забрани добива на шистов газ, Англия също. Не трябва да се стига до унищожаване на природата, водата и почвата в Добруджа" - категорична бе Маркова. Тя алармира и за още едно дадено разрешително, което е публикувано в Държавен вестник и касае нашата област. "Решение № 718 от 4 октомври 2010 г. за издаване на разрешение за търсене и проучване на суров нефт и природен газ - подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 3 от Закона за подземните богатства, в Блок 1-11 Вранино, разположен в област Добрич. С това си решение МС дава разрешение на „Парк Плейс Енерджи Корп“ - дружество, регистрирано съгласно законите на Невада, САЩ, под бизнес идентификация на Невада NV20041576904, с регистриран адрес: Апартамент 1220 - ул. Буррард 666, Ванкувър, ВС, V6С 2Х8 Канада, да извърши за своя сметка и на свой риск търсене и проучване на суров нефт и природен газ в Блок 1-11 Вранино с размер 397,42 km2, с координатни точки от № 1 до № 5 съгласно приложението. Срокът на разрешението е 5 години от датата на сключване на договора за търсене и проучване на нефт и природен газ с право на продължения съгласно чл. 31, ал. 3 от Закона за подземните богатства и при условия и по ред, определени в сключения договор". Притесненията на жителите на областта, а и на много други българи са, че се раздава плодородната земя без да са спазени всички екологични изисквания. Нашите читатели искат да знаят истината и да бъдат сигурни за бъдещето си и това на децата и внуците си.
Вчера след обед във Варна се проведе заседание на областните управители на области в Североизточна България - Варна, Добрич, Шумен, Силистра и Разград, като темата бе именно шистовия газ. На срещата бяха поканени и кметове от общини в тези области.
 


Сходни връзки

ШИСТОВИЯТ ГАЗ ПРОДЪЛЖАВА ДА ТРЕВОЖИ ХОРАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди