изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 22:50 EEST
Разсекретяват бавно вота за “Мистър Икономика”    
Новини

Организаторите на скандално приключилия конкурс “Мистър Икономика” все още не са повдигнали завесата кой от журито как е гласувал. Но обещаха да го направят, ако всички 33-има членове писмено се съгласят да бъде оповестен вотът им. Част от журито поиска вотът да стане достояние на обществото заради съмнения при избора на победителите в отделните категории. Наградата за цялостен принос в икономиката получи Цветан Василев, председател на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка.



В раздела за търговия и услуги приз взе шефът на свързаното с него застрахователно дружество “Виктория” Данчо Данчев. Възмутените членове на журито смятат, че само срещу двама от носителите на 6 награди няма възражения. Конкурсът се организира от списание “Новата икономика”, което е част от групата на “Стандарт нюз”. Немалка част от журито са представители на държавни институции и компании.

“Не виждам в журито нито един кейнсианец, всички са либерали. Цветан Василев говори против тях, не зная кой го е предложил и с какви основания. Сега остава да разберем кой е и гласувал за него”, обяви старши икономистът от “Отворено общество” Георги Ангелов, също член на журито. Кейнсианството е макроикономическа теория, развита от британския икономист Джон Кейнс през ХХ век. Характерно при нея е засилване на ролята на държавата в икономиката.

След като получи наградата, Цветан Василев заяви, че ерата на неолибералния капитализъм, при която водеща роля има пазарът, е приключила. “Аз съм неокейнсианец по убеждение. Нямаме какво друго да правим, освен да стимулираме в някаква степен потреблението чрез засилване на ролята на държавата”, заяви банкерът.

За Корпоративна търговска банка се знае, че се ползва с държавна подкрепа. Трезорът държи голяма част от парите на държавните институции и предприятия.

“Призивите за възраждане на кейнсианството означават, че някой иска да си развива бизнеса чрез държавата, което нарушава принципите на свободната конкуренция”, коментира по радио К2 Огнян Донев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Донев, който е съиздател на в. “Труд”, заяви още, че буди тревога възникването на един паралелен на реалния бизнесикономически сектор, който е подкрепен от държавата. Това е ново явление - някаква форма на държавен капитализъм, каза председателят на КРИБ.

Пред “Труд” Георги Ангелов поиска да се изясни и друг важен въпрос - кой е номинирал Цветан Василев за голямата награда “Мистър Икономика”. “Процедурата е следната: на първия етап се правят предложения в отделните категории. После те се обобщават и от събралите най-много гласове се прави шортлист. На втория етап журито избира от краткия списък. Аз не съм предложил г-н Цветан Василев за първия тур и ми е любопитно колко хора са го посочили и как е попаднал в шортлиста”, заяви икономистът от “Отворено общество”.

Ангелов заяви, че засега организаторите не са го търсили, за да го питат съгласен ли е неговият вот да бъде публично оповестен. “Аз публично обявих, че съм съгласен, и може би затова не ми се обаждат”, допълни той. Други хора от журито са били питани. “Казах им, че съм съгласен вотът ми да бъде оповестен”, заяви за “Труд” Петър Кънев, член на Съвета на директорите на “Демакс” и носител на приза “Мистър Икономика” през 2005 г. за принос в развитието на индустрията. Кънев заяви, че в неговите предложения Цветан Василев не е фигурирал. “Изборът ми беше Цоло Вутов, а в останалите категории - Момчил Андреев, Зоров и Стефан Шарлопов. После неизвестно каква комисия беше подбрала Цветан Василев и Данчо Данчев от “Виктория”, където член на Надзорния съвет също е Цветан Василев”, заяви Петър Кънев.

Славка Бозукова, главен редактор на \"Стандарт\": Ако всички от журито дадат писмено съгласие, ще кажем как бе избран Цветан Василев

“При положение че членовете на журито са съгласни, сме готови да отворим пликовете”, заяви за “Труд” Славка Бозукова, председател на 33-членното жури на “Мистър Икономика”. Г-жа Бозукова посъветва за повече информация да се търси организаторът на конкурса Боян Томов от сп. “Новата икономика”. Според него съгласието на всички 33-има членове на журито трябва да се декларира писмено.

Бозукова, която е главен редактор на в. “Стандарт”, твърди, че Цветан Василев е получил 16 гласа от журито. За Цоло Вутов, съсобственик на холдинга “Геотехмин”, са дали вота си 13 души. Двама са подкрепили Лъчезар Цоцорков, изпълнителен директор на “Асарел-Медет”, и един - Богомил Манчев, изпълнителен директор на “Риск инженеринг”.

Производители също искат да знаят кой как е гласувал

Браншови организации от сектор “Земеделие и храни” също поискаха от организаторите на “Мистър Икономика 2011” да обявят публично кой как е гласувал, недоволни от избора в една от категориите в конкурса.

“От 33-членното жури с 18 души сме разговаряли лично - те не знаеха, че въпросната компания е номинирана и не са дали гласа си за нея.” Това заяви на пресконференция Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. Заедно с нея бяха представители на Асоциацията на месопреработвателите, Съюза на птицевъдите, Националния съюз на говедовъдите, Националната асоциация на млекопреработвателите и Българската асоциация по хранителна и питейна индустрия.

Браншовиците питаха защо е наградена фирма, нямаща нищо общо с българското земеделие. И се обърнаха с апел към нея да върне статуетката.

“Призовете бяха връчени от представители на българското правителство. Те вероятно са подведени, защото не са участвали в избора”, каза Кукушева.

http://www.trud.bg/

 


Сходни връзки

Разсекретяват бавно вота за “Мистър Икономика” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.18 секунди