изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:59 EET
Болни от западнонилския вирус в съседни държави    
ЗдравеВ Гърция, Македония, Румъния и други държави има случаи на болни от екзотичното заболяване западнонилски енцефалит и е много вероятно в България също да има такива заболели, въпреки че нямаме доказан случай. Това каза за БТА д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Климатът позволява това заболяване да се разпространява и трябва да сме готови и за него, допълни той. Болестта протича със симптомите на грип, но бързо се развива възпаление на мозъчната обвивка.


Заболяването се предава чрез ухапване от комар, обясни д-р Кунчев. Точното диагностициране се извършва в лабораторни условия, чрез изследване на кръв.

Западнонилският енцефалит се среща и сред някои селскостопански животни и се обмисля съвместно с ветеринарните служби да се направи скрининг на коне, допълни още той.
Тази година за първи път в Гърция има 63 местни случая на малария, а не привнесени от завърнали се от чужбина, каза още д-р Кунчев. Това означава, че всички области, които имат подобен на гръцкия климат, ако нямат добър надзор и предприети мерки за обработка на заблатени места и разливи на реки, крият риск от разпространение на комари. Срещу малария няма ваксина, уточни д-р Кунчев.

Двама румънци починаха миналия август, а петима бяха заразени от западнонилски вирус. Шестима души починаха, а над 140 бяха заразени преди това в Централна Русия. В Гърция засилиха мерките за предотвратяване на заразяваниято с вируса, заради който починаха деветима.

У нас също предизвика паника, след като за 55-годишна жена от Благоевград се появиха съмнения, че е заразена. Лекарите обаче отхвърлиха подозренията. http://dnes.dir.bg

26-ГОДИШНА КАВАРНЕНКА ПОЧИНА ОТ СВИНСКИ ГРИП

142 СЛУЧАЯ НА ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ ПРЕЗ ЮЛИ

МЕНИНГИТ ПОКОСИ ТРИМА ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА

ТРИ ДЕЦА В БОЛНИЦА С ВИРУСЕН ЕНЦЕФАЛИТ

 


Сходни връзки

Болни от западнонилския вирус в съседни държави | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди