изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 15:27 EEST
Пълна забрана за пушене на обществени места от 1 юни    
Новини

От 1 юни ще се забрани тютюнопушенето на закрити обществени места в цялата страна, потвърди пред журналисти в Пловдив премиерът Бойко Борисов след изнесеното заседание на правителството. Сериозно ще се ограничи и употребата на енергийни напитки от деца. Днес то се проведе в града под тепетата, където премиерът и министрите бяха освиркани от протестиращи срещу пенсионната реформа.



"Тенденцията важи за цял свят, тъй като този бич за човечеството се ограничава в пъти. Забраната ще бъде като подарък за децата в България на техния празник", каза още Борисов, цитиран от "Фокус". Той изрази надеждата си предложението да бъде прието и от Народното събрание.

Премиерът уточни, че датата 1 юни не е избрана случайно, тъй като тогава настъпва летният сезон и ще се даде възможност собствениците на заведенията да могат да се адаптират.
Борисов изтъкна, че правителството предложи промяната още преди две години и "толерантно" даде гратисен период на ресторантьорите да се приспособят. Самият той обаче до неотдавна смяташе забраната да се въведе чак през 2013 г.

Въпреки това вчера здравният министър Стефан Константинов съобщи, че ще внесе предложението за разглеждане на заседанието на кабинета и предвиди, че едва ли ще срещне съпротива сред колегите си. Той се аргументира, че парите за болнични, лечение и намалена продължителност на живота многократно надвишават приходите от акцизи.

След промените в Закона за здравето, които ще въведат забраната, по изключение пушачите ще могат да пушат само в обособени самостоятелни помещения на летищата, съобщи Дарик радио. Тютюнопушенето ще бъде забранено и в дворовете на училища, ясли и градини, въпреки че са на открито, както и в социалните институции за деца и ученически общежития.

Проектът предвижда да се въведат и мерки за ограничаване употребата на енергийни напитки от деца. Продажбата им ще бъде забранена за всички до 18 години на територията на училища, ясли, градини и лечебни заведения. Забраната ще важи и за спортни и обществени прояви за ученици.

Досега у нас имаше забрана за пушенето във всички правителствени сгради, обществения транспорт, влаковете, кината, училищата и детските градини. В баровете, кафенетата и ресторантите бе позволено да има отделни помещения за пушачи и за непушачи, а заведенията по-малки от 100 квадратни метра можеха да решават сами.

Новата забрана, която трябва да бъде одобрена от парламента, е втори опит на правителството, след като предишните му усилия през април 2010 година се провалиха.

По данни на здравното министерство около 3 милиона българи, или около 44% от населението, са редовни пушачи. Това ни нарежда на второ място по пушене в ЕС след Гърция. В същото време  63% от българите искат пълна забрана за пушене, сочи проучване у нас, проведено през лятото. http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Пълна забрана за пушене на обществени места от 1 юни | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди