изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:38 EET
ТУРИЗМЪТ ИСКА ЗАПАЗВАНЕ НА МЕСТАТА ЗА ПУШЕНЕ    
Туризъм

Със специално становище относно Закона за здравето и Наредба за условията и реда, при които се допуска тютюнопушене в закрити обществени места и в сградите с обособени работни места излезе Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В нея туристическият бранш заявява, че след обстойно направени проучвания и анализи на ефекта от забраната в закрити обществени заведения ще задълбочи още повече финансовите проблеми в сектора.



"В настоящите условия на икономическа криза нашият сектор е изключително затруднен, оборотите ни намаляват значително и все повече хора, заети в тази сфера губят работните си места. През тази година наблюдаваме изключително слаб зимен сезон и индикациите за предстоящия летен сезон не са оптимистични" - се казва в становището.Туристическият бранш посочва още, че в Холандия, заради кризата, се преразглежда пълната забрана, като се обмисля облекчаване на режима. Посочено е още, че и Франция по същите причини - с цел подпомагане на туризма, преразглежда пълната забрана за тютюнопушене в обществени закрити места.

Туристическият бранш посочва още, че след направено проучване от CR Consulting в Обединеното Кралство за 48 месеца след налагане на забраната, броят на заведенията в Шотландия е намалял вече с 11.1%, а в Ирландия – с 11%. Друго проучване, направено през 2011 г. от GfK в Испания сочи, че голяма част от собствениците на барове установяват намаляване на оборотите си с повече от 30% след влизане в сила на забраната за тютюнопушене. В резултат на това 5% от собствениците са склонни да затворят своя бизнес. След въвеждането на забраната в Белгия за 6 месеца в страната са затворили повече от 2 000 заведения, което е с 40 % повече от затворилите заведения за същия период на 2010 г., допълват от асоциацията.

БХРА изразява притеснение също и за това, че бизнесът от бранша не би успял да възвърне значителните инвестиции, които са вложени за спазване на изискванията на настоящата регулация в краткия период от нейното въвеждане. В становището се изразяват опасения и за запазването на броя на работните места в сектора. "Предвид всичко гореизложено предлагаме да се запази сега действащия Закон за здравето и Наредба за условията и реда, при които се допуска тютюнопушене в закрити обществени места и в сградите с обособени работни места" - казват от БХРА. НДТ

 


Сходни връзки

ТУРИЗМЪТ ИСКА ЗАПАЗВАНЕ НА МЕСТАТА ЗА ПУШЕНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди