изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:35 EEST
Изгоря уникална българска църква в Украйна    
Новини Уникалният храм на бесарабските българи - Спасо-Преображенският събор в Болград, Украйна, е изгорял тази нощ, съобщи историкът доц. Пламен Павлов, цитиран от "Фокус".  Той уточни, че църквата има значение не само за бесарабските българи, а и за българската идея в световен мащаб, защото може да бъде сравнена с желязната църква Свети Стефан” в Цариград и с катедралния храм „Свети Александър Невски” в София.

Според историка, в случая не става въпрос само за исторически паметник – макар и на най-голямата българска общност в чужбина, каквито са бесарабските българи, а става дума за знак на българското присъствие в Източна Европа и в света.
 
Болград, църквата “Св. Преображение Господне” Болград, църквата “Св. Преображение Господне”
 
Огромен пожар унищожи купола на българския храм "Св. Преображение Господне" в украинския град Болград Огромен пожар унищожи купола на българския храм "Св. Преображение Господне" в украинския град Болград Огромен пожар унищожи купола на българския храм "Св. Преображение Господне" в украинския град Болград

Църквата е построена от няколко вълни български преселници-колонисти в края на 18-ти и в началото на 19-ти век, за да се покаже ясно българското присъствие в Болград. Храмоният празник на 29-ти октомври е и празник на бесарабските българи и от 20 години се отбелязва и в България.

Доц. Павлов каза още, че става дума за катастрофа, тъй като се е случило призори при неизяснени обстоятелства – рухнал е високият 50 м купол на храма, а Спасо-Преображенският събор е архитектурен шедьовър и е обявен за паметник на културата.

Той призова за солидарност към нашите бесарабски сънародници и спешна намеса на българските власти в лицето на Министерството на външните работи.
 
Пожар в българската църква в Болград
 
Огромен пожар унищожи купола на българския храм "Св. Преображение Господне" в украинския град Болград. Пожарът е избухнал днес сутринта и се е разпрострял на площ от 150 кв. м. Изгорелите части са 100 кв.м. От купола огънят е обхванал и строително-монажното оборудване във вътрешността на църквата. В потушаването му са участвали девет пожарни коли и специална техника. Пострадали няма, причината все още не е установена.

Църквата "Преображение Господне" е паметник на културата на Украйна. Тя е построена от българските бежанци през 1833-1838 г. През 2004 г. бе поставена нова камбана "Благовест", а през 2008 г. бесарабските българи отбелязаха 170 години от построяването на храма.  http://www.dveri.bg

 


Сходни връзки

Изгоря уникална българска църква в Украйна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди