изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:45 EET
Хилари Клинтън: САЩ ще е винаги с българите    
Политика Обещавам на българския народ, че САЩ винаги ще бъде с вас, което сме правили в миналото. Това каза държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън на пресконференция в Министерски съвет след проведени срещи с президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов.


След пристигането си на българска земя Хилъри Клинтън първо се срещна с президента Росен Плевнелиев, с когото са обсъдили политиките на двете страни в областта на отбраната и икономическото сътрудничество. На срещата с президента Клинтът подчерта, че съдебната реформа трябва да бъде приключена, а от своя страна президентът посочи, че тя ще бъде във фокуса на президентската институция. Плевнелиев повдигна и въпроса за отпадане на визите за българи при посещение в САЩ, при което Клинтън посочи, че ще продължат да търсят положително разрешение на въпроса.

Съвместна пресконференция бе дадена в Министерски съвет, след като приключи срещата на Клинтън и с премиера Бойко Борисов.

За мен е огромна чест да бъда отново в тази прекрасна страна и да имам възможност да демонстрирам нашето силно партньорство, каза тя. Хилари Клинтън благодари за посрещането и за проведените „отлични дискусии” с президента и премиера. Взаимоотношенията между нашите две страни са широки и задълбочени, посочи Клинтън. Огромно удоволствие е да съм тук, да се убедя в отбелязания от вас напредък и да продължим да стоим заедно във вашия път за задълбочаване на демокрацията. Заедно ще приемем предизвикателствата от 21-ия век, каза тя. Аплодирам правителството на България за неговата инициатива за ромска интеграция, заяви Хилари Клинтън, която ще се срещне с представители на ромски организации по-късно.

Темата за проучване и добив на шистов газ у нас е била сред обсъжданите между премиера Бойко Борисов и държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън. Договорихме се всички най-добри специалисти, нови технологии да бъде презентирано и българският народ да може да го чува, дотогава мораториумът ще бъде факт, заяви Бойко Борисов на съвместната пресконференция с Клинтън.

Искам да подчертая ангажимента на САЩ към българската сигурност, ние сме съюзници в НАТО. България е изключително важен, продуктивен партньор на НАТО, каза Клинтън. Ще има редица общи военни учения между България и САЩ тази година. Търсим начини за задълбочаване на военното сътрудничество и за извършване на цялостен преглед за това какво е състоянието на това сътрудничество и накъде ще върви в бъдеще. България е доказала себе си като способен партньор, към който изпитваме най-дълбоко уважение, каза тя.
Българските войски,служещи в Афганистан се ползват със заслужена репутация на професионализъм и храброст. Искам да изкажа съболезнованията си за гибелта и саможертвата на българската войска, каза Клинтън.

Сред темите, които е обсъдила Хилари Клинтън с политиците у нас, е била и случващото се в Близкия Изток, и по-специално-тежката ситуация в Сирия, както и резултатите от Мюнхенската конференция по сигурността.

Станалото вчера в ООН е изключително неправилно, коментира държавният секретар на САЩ ветото на Русия и Китай срещу резолюцията на ООН, осъждаща режима на Башар Асад в Сирия. Тези страни носят пълна отговорност за подкрепа на бруталния режим в Дамаск. Трагично е, че след цялата извършена работа, все още имаме вот 13:2, каза Хилари Клинтън.
Изправени пред един обезсилен Съвет за сигурност, трябва да удвоим усилията си извън ООН с тези съюзници и партньори, които подкрепят правото на сирийския народ за по-добро бъдеще, заяви тя.

Хилари Клинтън подчерта, че ще бъде усилен дипломатическият натиск. Ще работим за осъществяваме на хуманитарна помощ, през идните дни ще се консултирам с нашите партньори в целия свят. Тези 13 гласа бяха дадени не само от европейски страни, това беше една унифицирана международна общност, която желае да се сложи край на насилието, заяви тя.

Не могат каквито и да било вътрешнополитически въпроси да бъдат решавани с проливане на човешка кръв, заяви премиерът Бойко Борисов.
По думите му - не може демократично мислещите хора по света да не настояват това да бъде прекратено.

www.dir.bg

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън пристигна в София    
Новини София. Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън пристигна в София, предаде БНТ. По програма Клинтън трябва да остане тук пет часа. Това е пето посещение на американски държавен секретар в страната ни. Самолетът й по програма трябваше да кацне в 12.00 часа, но закъсня с 45 минути.

 


Сходни връзки

Хилари Клинтън: САЩ ще е винаги с българите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди