изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:01 EEST
САЩ призоваха България да прекрати енергийната си зависимост от Русия    
Новини

САЩ призоваха България да работи по-усилено, за да диверсифицира енергийните си източници, което ще сложи край на енергийната зависимост от Русия, предаде Ройтерс. САЩ увеличиха натиска върху България да диверсифицира енергийния си сектор по време на визитата в страната на специалния пратеник на САЩ по енергийните въпроси в Евразия Ричард Морнингстар, предаде и АФП.



Ричард Морнингстар заяви, че страната, която е членка на Европейския съюз, трябва да се стреми към диверсифициране в ядрената енергетика, източниците си на природен газ и да се фокусира на възобновяеми и неконвенциални енергийни източници, за да усили енергийната си сигурност.

„Ние обсъдихме колко важно е за България да има прозрачност и диверсифициране в енергийния сектор”, заяви Морнингстар след срещата си с президента Росен Плевнелиев, цитиран от Ройтерс, цитирана от \"Фокус\".

При посещението си миналата неделя държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън обясни, че Морнингстар ще обсъди с властите ни как да се работи за опазване на природата и същевременно за постигане на \"енергийна независимост\".

Морнингстар се срещна и с министър Трайчо Трайков, като двамата са разговаряли за потенциала на шистовия газ като възможна алтернатива за разнообразяване на източниците на синьо гориво за страната ни.

\"Срещам се непрекъснато с г-н Морнингстар. В момента задачата ни е да докараме каспийския газ възможно най-скоро и по възможно най-евтин начин\", заяви по БНР Трайков.
Той обясни, че \"с английския държавен министър в Париж също ще обсъдим проект на \"Бритиш Петролиум\", които са основен участник в каспийския консорциум, разработващ азербайджанското находище \"Шах Дениз II\", откъдето трябва да дойде природен газ по Южния газов коридор.

\"Винаги изхождаме единствено от своите интереси. Това никак не е лесно. Много често те се разминават с интересите на други страни, но това е съвременният свят, това е политиката\", коментира Трайчо Трайков преди да замине за френската столица, където се събират ресорни министри от страните от ЕС, в които се развива атомна енергетика.

Тези дни у нас се очаква и председателят на \"Газпром\" Алексей Милер. Вчера вицепремиерът Симеон Дянков обяви, че проектът \"Южен поток\" е перспективен за България.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

САЩ призоваха България да прекрати енергийната си зависимост от Русия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди