изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:06 EEST
Палят отново влака за Кардам    
НовиниПроцесът за трагедията с деветимата загинали при пожара във влака София-Кардам ще се изяснява с нов следствен експеримент. Вагоните отново може да бъдат запалени, за да се изясни за колко време служителите могат да реагират и да спасят пътниците. На 8 декември м.г. вече бе проведен експеримент, който отново превърна вагоните във факли. Адвокатите на подсъдимите настояват това да се повтори, тъй като според тях предишният експеримент не е бил достоверен.

 Нови изчисления и нова експертиза трябва да проведат вещите лица, тъй като никой не е отговорил с точност колко е бил пътят на шафнера Георги Георгиев от неговото купе до ваденето на пожарогасителите и придвижването до горящия вагон. Делото бе отложено за 22 март, когато ще стане ясно дали е било възможно пътниците да бъдат спасени за 4 минути. Според защитата отговорност трябва да носят и други служители на БДЖ, които не са обучавали персонала във влаковете. Трагедията във влака се разигра на 28 февруари 2008 г. край Червен бряг. Апелативният съд във Велико Търново осъди шафнера Георги Георгиев на 8,5 години затвор, а началник-влакът Иванка Костадинова получи 5 години. Бившият зам.-шеф на "Пътнически превози" Георги Иванов бе оправдан. На 15 септември м.г. ВКС отмени присъдите и върна делото с мотив, че предходните инстанции не са преценили обективно всички възможности за реакция, които подсъдимите длъжностни лица са имали.
Иван Иванов

 


Сходни връзки

Палят отново влака за Кардам | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди