изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 11:55 EEST
Учени откриха ”водна” планета    
Любопитно

Астрономи от САЩ потвърдиха съществуването на нов клас планети - “воден свят”. Планетата GJ1214b е открита още през 2009 г., предаде Нюз.ру, цитиран от "Класа". Според официалните данни от телескопа на НАСА “Хъбъл” това е каменна екзопланета, която е 2,7 пъти по-голяма от Земята и 7 пъти по-тежка, като се намира на 40 светлинни години от нас.



Според теоретиците от Центъра по астрофизика в Кеймбридж тя се е сформирала от парче лед. В момента GJ 1214b се върти около своята звезда клас “червено джудже” на разстояние малко под 2 милиона километра и се е нагряла до 232 градуса по Целзий.

Планетата е „съставена от вода, обвита в гъста, парообразна атмосфера. Това е тип планета, какъвто не познаваме досега. Огромна част от нейната маса се състои от вода”, поясняват астрономите, след като обстойно са изследвали планетата с телескопа на НАСА, "Хъбъл", предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Като се базират на изчисленията за плътността на планетата, учените допускат, че на GJ1214b има много повече вода, отколкото на Земята. Високата температура и налягане предполагат, че на нея може да има в естествено състояние и екзотични за нашата планета материали като “топъл лед” (така се нарича кристализиралият натриев ацетат трихидрат).

Поради относителната си близост до Земята GJ1214b е един от основните кандидати за допълнително наблюдение. http://it.dir.bg

 


Сходни връзки

Учени откриха ”водна” планета | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди