изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:23 EET
НАРОДЕН КАЛЕНДАР: 26 ФЕВРУАРИ - СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ, "ПРОШКА"    
Празници

Един от големите християнски празници Сирни заговезни, наричан още Прошка е винаги седем седмици преди Великден. Той се празнува за здраве и берекет. Думата заговезни идва от заговяване, започвам да постя. Изтичащата седмица е наричана още Сирница, защото тя е подготовката за Великия пост. До Сирни заговезни трябва да приключат всички сватби.



Празникът е наричан още Прошка, защото на този ден младите посещават роднини - кумове, родители, носят със себе си вино, баница и пиле и влизайки в дома, целуват ръка и искат прошка за евентуално нанесена обида през годината като изричат \"Прости\". В отговор домакините ги посрещат с думите: \"Простено да ти е\".

Според народната традиция на този ден се палят огньове, като стремежът е огънят да се извисява нависоко, за да предпази земята и реколтата от градушка. Когато огънят прегори момчетата и ергените го прескачат за здраве и да се пазят от бълхи. На този ден още ергените приготвят стрели от дрян или леска и горящи ги изпращат в домовете на харесваното момиче. Хвърлянето на стрелите е придружено с благопожелания за плодородие и здраве.

От тази вечер започва и строгият пост, който трае 49 дни до Великден. Затова на Сирни заговезни вечерта на трапезата се събира цялото семейство, като на нея има определени храни - баница, сирене, маслини, риба, яйца, жито, халва, орехи, сушени плодове и тиква.

Децата пък са най-щастливи и се надпреварват в хамкането - кой пръв ще улови парче халва или твърдо сварено яйце, завързано на конец с уста, като ръцете му са зад гърба. Вярва се, че победителят ще е здрав през цялата година. Конецът от хамкането се пали, като пепелта му се пази като лек през цялата година. След вечеря мъжете гърмят с пушки, известявайки началото на великия пост и надежда за висок приплод на животните и добро роене на пчелите.

Постът е както въздържание по отношение на храната, така и в секса. Според традицията той е временна смърт, след която задължително следва ново раждане. НДТ

 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР: 26 ФЕВРУАРИ - СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ, "ПРОШКА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди