изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:14 EEST
7 рецепти за баница със сирене за Сирни заговезни    
Кулинарни

На 26 февруари, неделя, отбелязваме Сирни заговезни. Този ден в народния календар е известен и като „Прошка“. Семейството се събира на празнична вечеря, на която всеки иска прошка от другия за грешките или обидите през годината. После всички взаимно се помиряват и се прегръщат. Младите целуват ръка на възрастните си родители, на дядо и баба. На масата задължително трябва да има баница със сирене и бяла халва. От следващия ден до Великден (15 април) не се ядат млечни продукти. За ваше улеснение можете да изберете някои от нашите рецепти:



Как се прави баница?

Най-добре ще научите как се прави баница, ако отидете на гости в село Баница, община Враца. Там са най-добрите майсторки на това традиционно българско печиво. Разбира се, ако имате време.

Иначе баницата е типично българско ястие, характерно за цяла България. Кой не знае прочутата гатанка “Дрипава циганка пред царя излиза” – защото колкото по-стърчащи и хрупкави са коричките на баницата, толкова е по-вкусна. Ядем баница в празник и в делник, за закуска, обяд или вечеря. Има суха или сиропирана; сладка или солена, или сладко-солена; с яйца, без яйца, зеленчукова, лучник или плодова баница.

Ето някои основни рецепти с готови кори:

Класическа баница със сирене и яйца
1 пакет готови кори, 4 яйца, 300 г сирене, 150 г масло и/или олио
Разбъркайте яйцата със сиренето. Намажете с олио и брашно една тавичка и започнете да редите – кора, намазана с разтопеното масло и плънка, пак кора и така нататък. Печете при 200 градуса около 30 минути.
Към същата рецепта може да добавите 1 ч. ч. кисело мляко с 1 ч. л. сода бикарбонат. Или да поръсите всяка кора с газирана вода или лимонада. Ако по някаква причина не ядете яйца – не ги слагайте – баницата пак ще се получи.
Мокра баница се получава, когато залеете изпечената и още топла баница със сирене с хладък сироп от вода и захар.

Постна (вегетарианска) баница
1 пакет готови кори, 1/2 ч. ч. олио или зехтин, 300 г тофу – соево сирене без генни модификации, босилек, фини овесени ядки.
Натрошете тофуто и го смесете с босилека и овесените ядки. От корите завийте малки банички, като предварително ги намажете със зехтин.

Зеленчукова баница
1 пакет готови кори, 1/2 ч. ч олио или зехтин, 1 червена чушка, 1 или половин тиквичка, 1-2 с. л. грах, зеле и морков, босилек и овесени ядки.
Настържете зеленчуците на едро ренде и ги разбъркайте с малко босилек и 1-2 супени лъжици овесени ядки.
Намажете корите с олио и навийте малки банички. Поднесете ги поръсени с магданоз.

Плодова баница
1 пакет готови кори, 1/2 ч. ч. олио или зехтин, ябълки, сини сливи, тиква, стафиди, орехи, ванилия, канела, индийско орехче, джинджифил – ароматите са по избор.
Настържете избрания от вас плод и овкусете с аромат, добавете стафидите и нарязаните на едро орехи. Завийте от корите малки банички. Изпечете на 200 градуса около 30 минути. Поднесете поръсени с пудра захар или фина кафява захар.

Рецепта за лучник

Продукти:
4-5 глави кромид лук
250 г сирене
чубрица
олио – 1-2 с. л. за лука и още толкова за намазване на корите
готово тесто за пица

Приготвяне:
Лукът се нарязва не много ситно и се задушава в олио и малко вода. Когато омекне се сваля от котлона и се оставя да изстине. Прибавя се натрошеното сирене и чубрицата. Разбърква се леко с лъжица.
Готовото тесто се разделя на две части – едната малко по-голяма. Омесват се и се разстилат в кръг с големината на тавичката, като долната питка трябва да е малко по-голяма. Поставяте едната питка в намазнената и набрашнена тавичка. Намазвате я с олио и изсипвате плънката. Отгоре поставяте втората питка, като издърпвате отгоре и прищипвате крайчетата на долната питка. Отново намазвате с олио. По желание може да украсите лучника с нарези с нож и вилица и да поръсите със сусам или ким. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30-35 минути.
Лучник се слага на обредната трапеза на Благовещене.
За тази рецепта може да използвате също и домашно приготвено лесно тесто за пица.

Сладко-солена красива баница

Това е по-различна, по-празнична и красива баница, подходяща за различни поводи!

Продукти:
1 пакет кори за баница
около 100-150 г сирене
4 яйца
2 ч. прясно мляко
1 ч. захар
1/2 пакетче масло или 6-8 суп. лъж. олио
пудра захар за поръсване

Приготвяне:
От корите се прави основата. Нарязва се всяка кора на 8 парчета, всяко от което се навива на рулце и се поставя вертикално в намазнена тавичка с кръгла форма (диаметър около 22-25 см). Оформя се нещо като гора от рулца или основа за торта. Поръсва се с разтопеното масло. Основата се запича в загрята до 180 градуса фурна за около 20 минути – до зарозовяване.
В купа смесете натрошеното на ситно сирене, яйцата, захарта и млякото. Залейте върху запечената вече основа, докато е топла и поставете отново във фурната до запичане около 15-20 минути.
Извадете и оставете да изстине. Поръсете с пудра захар.

Дърпана баница1 кг брашно
1 с. л. оцет
2 с. л. олио
1 яйце
за плънката:
200-250 г сирене
1/2 чаша олио
2-3 яйца
1 чаша кисело мляко
1 ч. л. сода за хляб

Замесете средно меко тесто от брашното, оцета, олиото, яйцето и една чаша вода. Разделете тестото на 10 равни топчета. Намажете топчетата с олио и ги оставете да престоят около 15 минути. Сложете на масата чиния и я покрийте с кърпа за хранене. Раздърпайте топчето и го сложете върху чинията. Дърпайте от всички страни, докато стане тънка кора. Напръскайте кората с олио и я поръсете с част от плънката. Плънката направете от натрошеното сирене, киселото мляко, содата за хляб и разбитите яйца. Навийте кората с помощта на кърпата. Поставете в тава. Наредете по този начин всички кори в тавата в кръг и ги поръсете с мазнина. Печете баницата до порозовяване. Поднесете топла или охладена, с айран.

http://az-jenata.bg

 


Сходни връзки

7 рецепти за баница със сирене за Сирни заговезни | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди