изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 08:13 EET
Засега мъжете няма да се изгубят като вид    
ЛюбопитноСмята се, че при разделянето на хромозомите на мъжка Y и женска Х преди 200-300 хиляди години е започнала деградация на мъжката. Серия от стратификационни събития възпират обмена на генетична информация между хромозомите.



Прекратяването на обмена на информация между Х и Y-хромозомите, формира специфичен участък върху мъжката. Това обуславя загубата на гени и цели фрагменти на ДНК. Част от генетичния материал на мъжката полова хромозома е загубен, вследствие на което тя вече е по-малко „женска полова хромозома“.

Според учените от петте стратификационни събития Y-хромозомата е загубила около 3% от гените, които първоначално са били еднакви между двете: Х и Y-хромозомата. Това е породило теорията, че Y-хромозомата ще продължава да деградира до изчезването си.
 
Екип от Института по биомедицински изследвания Уайтхед в Масачузетс с ръководител Дейвид Пейдж констатира, че деградирането на мъжката полова хромозома е спряло преди 30 милиона години. Учените не откриват никакви изменения в участъците на Y-хромозомата, нито при маймуните макак резус, с които еволюционните ни пътища се разделят преди 25 милиона години, нито при шимпанзетата, поели по свой клон на развитие преди 6 милиона години.

При работата си екипът разглежда 11 милиона двойки нуклеотиди на Y-хромозомата на макаци резус. Те сравняват тази последователност с аналогичен участък на мъжката (човешката)  Y-полова хромозома и Y-хромозома при шампанзетата.

При Y-хромозомата при човека е установена липсата само на един „праген“. След като за 30 милиона години се установява само тази редукция, то според учените мъжката Y-хромозома няма да се загуби.

Изследването е представено в сп. Nature.

http://www.puls.bg

Мъжът може да стане излишен

Българи, сърби и македонци- генетично най-близки

Българите произхождат от най-старите европейци

Секс с маймуна? Практикуват го отдавна...

Създадоха синтетичен живот

 
 
 
 

 


Сходни връзки

Засега мъжете няма да се изгубят като вид | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди