изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:38 EEST
Най-доброто място да си жена е Исландия    
Любопитно

Британският вестник \"Индипендънт\" публикува проучване в кои страни е най-добре да си жена. Най-доброто място да си жена е Исландия. Това е страната с най-голямо равенство между мъжете и жените, както в областта на политиката, образованието, заетостта, така и по отношение на здравето. Най-лошото място да си жена е Йемен, а най-опасното - Афганистан.



Най-доброто място да си жена политик е Руанда. Тя е единствената страна в света, в която жените депутати са повече от мъжете. Жените заемат 45 места в 80-местния парламент. Най-лошите страни за жените политици са Саудитска Арабия, Йемен, Катар, Оман и Белиз, където няма жени в парламента.

Най-доброто място за жените за четене и писане - Лесото. Грамотността сред жените там надвишава тази на мъжете, като 95% от жените могат да четат и да пишат спрямо 83% от мъжете. Най-лошата страна е Етиопия, където само 18 на сто от жените могат да четат и да пишат спрямо 42% от мъжете.

Най-доброто място за жените да са държавен глава е Шри Ланка. Страната се управлява от жени от 23 години. Десетки страни в света, включително Испания и Швеция, никога не са имали жена за премиер.

Най-доброто място за жените да се занимават с изкуство е Швеция. Шведският съвет по изкуствата пое инициатива за подобряване на равенството между половете в изкуството. Държавният кино институт нареди субсидиите за снимане на филми да бъдат разпределени по равно между мъжете и жените и да се въведат квоти за жените във филмовото производство.

Най-доброто място за жените да бъдат на ръководни позиции е Тайланд. Това е страната с най-висок процент жени на висши ръководни позиции (45%). Най-нисък е процентът в Япония, където само 8% от висшите ръководни позиции в компаниите се заемат от жени.

Най-добрата страна за участие на жените в икономиката - Бахамите. Те са на първо място в света по участие на жените в икономиката. Бахамите са намалили разликата между половете с 91% за последните шест години. На последно място е Йемен.

Най-доброто място за жените да бъдат журналистки е Карибите. Това е регионът с най-висок процент на новини по телевизията, радиата и печатните медии, съобщавани от жени (45%). Най-зле е Африка, където само 30% от новините се съобщават от жени. В Европа те са 35%.

Най-доброто място за правото на жените да избират е Швеция. Тя позволява на жените да правят аборт без ограничения за първите 18 седмици от бременността и няма задължителни изисквания за съгласие. Най-лошо е положението в Салвадор, Филипините и Никарагуа заради забраната на всички аборти.

Най-доброто място за жените да участват на пазара на труда - Бурунди. Държавата е на първо място по участие на жените на пазара на труда и е единствената страна в света, където 92% от дамите работят, спрямо 88% от мъжете. Най-зле е положението в Пакистан, където работещите жени са четири пъти по-малко от работещите мъже.

Най-доброто място за жените да печелят пари е Люксембург. Тя е на първо място по доходи на жените заедно с Норвегия. Мъжете и жените в страната имат еднакви шансове да постигнат най-високите възможни доходи - 40 000 долара. Най-ниски са доходите на жените в Саудитска Арабия - 7157 долара спрямо 36 727 долара за мъжете.

Най-добрата страна за жените да посещават университет - Катар. Там съотношението между записалите се в университет мъже и жени е 1:6. Въпросът е дали инвестираните от тях пари в образованието са довели до интеграцията им в икономиката. Най-лошата страна е Чад, където три пъти повече мъже, отколкото жени се записват в университетите.

Най-доброто място за жените да са спортистки е САЩ. Пет от десетте най-високоплатени спортистки през 2011 г. бяха от САЩ. Най-лошо е положението в Саудитска Арабия, където никога жена не е участвала на Олимпийски игри и страната забранява на момичетата да практикуват спортове в държавните училища.

Най-доброто място за жените да напуснат съпруга си е Гуам. Островната държава има най-високият процент на разводи в света, а той е най-нисък в Гватемала.

Най-доброто място за жените да карат кола е Индия. Делхи е най-доброто място за жените, които искат да навлязат в доминирания от мъжете свят на таксиметровите шофьори. Неправителствена организация в столицата на страната предприе инициатива за обучаване на жените в първата таксиметрова компания, ръководена изцяло от жени. Най-лошо е положението в Саудитска Арабия, където на жените е забранено да карат кола.

Най-доброто място за жените да вършат високо квалифицирана работа е Ямайка. Тя има най-висок процент на жени на висококвалифицирани позиции като депутати, високопоставени държавни служители и мениджъри. Близо 60% от тези позиции се заемат от жени. Най-лошо е положението в Йемен, където само 2% от жените вършат висококвалифицирана работа. http://life.dir.bg

 


Сходни връзки

Най-доброто място да си жена е Исландия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди