изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:16 EEST
БАБА ВАНГА ПРЕДРЕКЛА, ЧЕ ГЕНО СТОЯНОВ ЩЕ ДОЖИВЕЕ 100 ГОДИНИ    
ОбществоС мило тържество в четвъртък Генерал Тошево отбеляза стотния рожден ден на Гено Стоянов от село Краище. Столетникът бе поздравен от зам.-кмета Георги Георгиев. Той му връчи поздравителен адрес, в който кметът Димитър Михайлов му пожелава много здраве, радост и заслужено удовлетворение от постигнатото. Георги Георгиев подари на Гено Стоянов скулптура на орел.

Той припомни думи на големия актьор Георги Калоянчев в една от новогодишните програми преди много години, казани с шопски диалект: "Говорят, че орлетата живеят до 200 години, я че проверем". Със свои стихотворения, посветени на общото им родно място Краище, поздрави рожденика Георги Балабанов. А деца от ОУ "Христо Смирненски" и Центъра за работа с деца го зарадваха със стихове и песни за дълголетието и родината.  

Ето какво разказа за столетника радио "Добруджа":

"Гено Стоянов започва да работи от 16-годишна възраст, като до 1952 година, когато семейството се премества в Генерал Тошево, той обработва собствената си земя. След това влиза в ТКЗС и го назначават за овчар, където изкарва до пенсия. Животът му не е лек – загубва 23-годишен син, след това дъщерята и съпругата си, но не пада духом. “Червено вино и агнешко месо му бяха любими и спомогнаха за дълголетието му”, каза за радио “Добруджа” синът на дядо Гено – Стоян. От три-четири години обаче вино и ракия не присъстват в менюто на столетника. Всяка сутрин закусва задължително с прясно мляко. “Здравословните му проблеми са свързани единствено със слуха и зрението. Сърцето също поотслабва, но поне три години още може да доживее”, допълни синът му.

Още по румънско лекарят от военната комисия е предрекъл, че Гено Стоянов ще живее дълго. Любопитна случка разказаха днес жителите на Генерал Тошево. Техен съгражданин е бил при Баба Ванга и преди да го изпрати пророчицата го спряла на вратата и извикала: “Кажи на хората от вашия град, че един човек на име Гено Стоянов ще доживее 100 години!”.

Труд, задължително 2 часа почивка на обед и ходене пеш – това е рецептата на дядо Гено за дълголетие. Той призна, че неговата баба също е живяла повече от век – починала е на 103 години. Дядо Гено е четвъртият столетник от Краище. Можем да кажем, че Краище е село на столетници, похвалиха се жители на генералтошевското село". НДТ

 

Станете ни приятел във Facebook

 


Сходни връзки

БАБА ВАНГА ПРЕДРЕКЛА, ЧЕ ГЕНО СТОЯНОВ ЩЕ ДОЖИВЕЕ 100 ГОДИНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди