изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 15:25 EEST
Предотвратяват инфарктите с ваксина    
Здраве

Ваксина може да спира инфаркти след 5 г., съобщават учени на конференция в “Импириъл Колидж Лондон”, цитирани от в. “Дейли телеграф”. Става дума за препарат с антитела, който ще предотвратява отлагането на мазнини в артериите.



Високият холестерол е основен рисков фактор за острия инфаркт на миокарда. Ваксината, разработена в САЩ, може да се дава като инжекция или капки през устата, съобщи "24 часа".

За първи път медицината атакува първопричините за сърдечносъдовите заболявания - високия холестерол и кръвното. В момента лечение се прилага, когато те вече са налице. Ще бъде пробив, ако регистрират ваксината, коментира проф. Юлия Джоргова, шеф на клиниката по кардиология в болницата “Св. Екатерина”.

Сега не се знае точно коя е първопричината за атеросклерозата. “Пушенето, високият холестерол са по-скоро вторични фактори. Установено е, че отлагането на мазнини в съдовете започва още в ранна младежка възраст. Има теория, че вируси задвижват процеса, но тя не е потвърдена. Регистрирането на подобна ваксина срещу съдовите промени ще е доказателство, че има външен причинител на атеросклерозата”, коментира проф. Джоргова.

Независими експерти вече са потвърдили, че резултатите от ваксината срещу инфаркт са многообещаващи, пише още в. “Дейли телеграф”. Коронарните сърдечни заболявания се развиват, когато мазнините се отлагат в съдовете и ги стесняват. Част от плаката може да се откъсне и да образува тромб, който да запуши важен кръвоносен съд към сърцето.

Авторите на разработката от института “Чедарс-Синай” в Лос Анджелис са успели да намалят образуването на плака до 70% при мишки. Скоро започват клинични изпитания, които са следващ етап от одобряването на ново лекарство. Тестове с хора показали, че ваксината намалява наполовина опасната плака в съдовете, а здравите хора я понасят много добре. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Предотвратяват инфарктите с ваксина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди