изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:38 EEST
Китайците завладяват света    
Китай

Те изграждат най-голямата мрежа в света, осигуряват си петрол в Африка, въртят сделки в Будапеща, купуват жилища във Ванкувър. Влиянието на "китайците в чужбина" се засилва в целия свят, както и в самия Китай.

P1030339 P1030304 P1030343 P1030280



Ванкувър - на Робсън стрийт, търговската улица на града на тихоокеанското крайбрежие, градският пейзаж е доминиран от азиатски, най-вече китайски лица. Ванкувър вече отдавна не е провинциално селище на границата на Запада, а космополитен мегаполис, който е белязан силно от китайското влияние. Както и от страха от масовите покупки на недвижими имоти от китайски инвеститори.

Сингапур - Целият град е един китайски квартал. Политическият и икономически елит на южноазиатската страна набира кадри сред отлично образовани китайци, които с меката си власт направляват града държава към нови успехи.

Сидни - в университското градче на Нов Южен Уелс в южната част на най-големия австралийски град се разхождат хиляди китайски студенти. Те се хранят и празнуват в центъра на Сидни, където вече се е появил голям китайски квартал.

Йоханесбург - в Сирилдейн в хълмистите покрайнини на града през последните години също изникна китайски квартал - последица от бързото увеличаване на китайското присъствие в Африка.

Прато, Италия - по тясната уличка Виа Пистойезе почти всички магазини и ресторанти са китайски, а в града законно или незаконно живеят близо 50 000 китайци.

Пет града на пет континента. Пет примера за глобалната експанзия на китайците, от които 40 милиона живеят и работят извън Китай.
Никоя друга нация в света няма по-голяма диаспора, впечатляващо е не само количеството, но и качеството. "Това са най-умните и амбициозни китайци, които родината е създала", коментира британският писател Робърт Гест, чиято книга Borderless Economics ("Икономика без граници" - бел. прев.) анализира новите миграционни потоци в света. "Китайците в чужбина" изграждат глобална мрежа и са свързани не толкова едни с други, колкото с родината.

"Китайците в чужбина" често са подценявани на Запад, но имат значителна роля за възхода на Китай - те насочват към страната инвестиции за милиарди, чрез тях от цял свят се стичат всякакви видове ноу-хау. В бъдеще те ще направят Китай още по-силен, тъй като връзките им с родината стават все по-тесни.
"Китайците в чужбина" са забележителна група. Сред тях има търговци и собственици на ресторанти, работници в перални и перачи на пари, мафиоти и шпиони, студенти и професори. Тази разнородна група е обединена от езика, произхода и любовта си към родината, ако не се броят малцината дисиденти в изгнание.
За разлика от диаспорите на много други народности китайците в чужбина не прерязват корените си, а тъкмо обратното. "Те силно се идентифицират с Китай", посочва британският експерт Мартин Жак.

Тясната връзка се гради от много поколения, още от първата изселническа вълна, която започва през 15 век. Втора голяма вълна идва през 19 век, когато китайците са търсени като евтина работна ръка за западните колониални сили в Азия и при строежа на железниците в САЩ.
Без значение накъде се насочват, китайците се държат заедно, помагат си и довеждат приятелите и роднините си. Видими знаци за тези тенденции са китайските квартали, възникнали почти в цял свят. Най-известният е в нюйоркския Долен Ийст Сайд - в тесния район е претъпкано от ресторанти и магазини, кланови и бандитски организации, чиито граници с мафиотските триади са доста размити. Тази базова структура се простира във всички китайски квартали.

Превод: БТА

http://banks.dir.bg

Китаец си купи златна "рибка" за $38 хил.

КОМУНИЗЪМ ПО КИТАЙСКИ: ХУАСИ - ЧУДОТО НА КИТАЙСКОТО СЕЛО

Китай си поставя цел за икономически ръст под 8% през 2012 година

„Чайна дейли”: Китай ще играе ролята на двигател на световната икономика, заявява ООН

Огромен аквапарк посреща "прегрелите" жители на Пекин

Китай тества първия си самолетоносач

Китайската народна република Китай откри най-дългия мост над вода

Човешка кърма от китайски крави

Пекинското летище изпревари лондонското Хийтроу като второто по натовареност

Създават ”супер град” с 42 млн. жители

Рекорд - влак в Китай разви 487,3 км/ч

Тръгна нов петролопровод между Русия и Китай

Китай налага юана като международна търговска валута

В Китай построиха 15-етажен хотел за 6 дни / ВИДЕО/

„Чайна дейли”: Китайски суперкомпютър изпревари най-бързата американска конфигурация

Най-богатите жени в света са китайки

 


Сходни връзки

Китайците завладяват света | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди