изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:10 EEST
ОЧАКВАНО: Отпада част от мораториума за шистов газ, за да се добива конвенционален    
Политика   Временната парламентарна комисия за проучване, анализ и обсъждане на добри практики и законодателни решения за проучване и добив на подземни богатства реши на днешното си заседание, че от мораториума върху проучванията и добива на шистов газ трябва да отпаднат част от текстовете. Еколозите заплашиха с нови протести.


Това е така, защото текстовете създаваха пречки за добиване и на конвенционален газ, както и за съхранение на природен газ, посочи председателят на комисията Диан Червенкондев от ГЕРБ, предаде БТА.

По сега действащата точка 1 от мораториума, наложен от 24 януари 2012 г., се забранява вкарването на флуиди под земната повърхност под налягане от повече от 20 атмосфери, а това затруднява и добива на конвенционален газ, посочи Червенкондев. Сега тази точка отпада, но не се разрешава проучване и добив на шистов газ по технологията хидрофракинг, подчерта депутатът.

Временната комисия ще продължи работата си още три месеца, през които ще проучи добри практики при проучването и добива на шистов газ по технологията хидрофракинг. Докато не се докаже, че този метод е безвреден, той ще остане забранен, увери Червенкондев.
Ще бъдат проучени и добрите практики за добив на инертни материали и руди.

Представители на обществени организации против шистовия газ, които присъстваха на днешното заседание на комисията, заявиха че с отпадането на забраната за нагнетяване на течности под налягане под земните недра на практика отпада и мораториумът върху шистовия газ.
Най-остро реагираха Мариана Христова и колегите й от Гражданската инициатива за забрана на проучване и добив на шистов газ по метода хидравличен разрив. Те се заканиха да подновят гражданските протести, след които парламентът светкавично наложи мораториума върху шистовия газ. Природозащитниците обясниха, че са готови и на гражданско неподчинение.

Предстои промененият текст да се гласува от депутатите в пленарна зала. http://dnes.dir.bg

ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ

 


Сходни връзки

ОЧАКВАНО: Отпада част от мораториума за шистов газ, за да се добива конвенционален | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди