изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 08:51 EET
Да изживеем напълно сексуалността си    
Любопитно

Има мъже, които обичаме и други, които имаме чувството, че винаги сме познавали. Успехът на всяка цена, гоненето на високи резултати във всяка житейска област буквално са заразили всичко, дори и секса. Времето, в което живеем, възхвалява насладата с главно „н“. Това преекспониране, съпътствано от задължението да гарантираме все по-високи сексуални постижения, предизвиква тревога, тъй като между излизащото в медиите и сексуалния ни живот винаги има сериозно разминаване.



Когато желанието липсва
Най-често става дума за неразбиране и за еректилна немощ: едни се оплакват от липса на желание, при други сексуалните преживявания се разреждат, трети признават, че поддържат тайна любовна връзка, но са неспособни да й се наслаждават поради чувство за вина. Жените се оплакват от липса на желание, от фригидност, от вагинизъм, от неспособността да стигнат до оргазъм, от болки по време на акта; по принцип всичко това е симптоматика за отказ от сексуална връзка, при която се чувстват необичани, неразбрани, непризнати.

Мъжете пък говорят за стреса, за семейните си грижи или конфликти, достатъчно фактори, способни да убият желанието. Други срещат някои трудности при напасването си по време на акта, именно защото телата и изпитването на наслада не са еднакви, но отново тъкмо поради същите тези разлики двамата се разпалват. „Мъжете имат нужда да се любят, за да се чувстват добре, докато жените имат нужда да се чувстват добре, за да се любят“, пише Силвен Мимун. В това се състои тънкостта на алхимичната реакция, свързваща двата пола. Двойката е комбинация на желания и на начини на любов. Ако не съзнаваме какво е вложено във връзката, тоест разликата с другия, ние се обричаме на вечно повторение на един и същ сценарий, без да издигаме на друго ниво желанието и удоволствието си. Докато оргазмът е физиологичен отговор на поредица стимули, то насладата е състояние, което изисква откритост, способност да се отдаваме изцяло и докрай, и чувство на абсолютно доверие в другия.  Оргазмът при жената е нещо сложно. Тя се нуждае от емоционална интимност, от нежност, от предразполагане; отдава се изцяло и за това трябва да се чувства готова както психически, така и физиологично.  При мъжа възбудата, породена от контекст без напрежение, при който той се отпуска, е основната предпоставка за удобство, но и за сила на изпитаното удоволствие.

Мъже и жени, различни желания
Явление крехко и сложно, сексуалното желание е безкрайно нюансирано в своите прояви. При мъжете и жените то се заражда по различен начин. Мъжете и жените самото привличане; означава че има тела, които обичаме, и други, които имаме чувството, че винаги сме познавали. Според тях усещанията са под влиянието на феромоните (хормоните на обонянието, които се съдържат в потта, в кожата и т.н.), които правят така, че да се чувстваме привлечени от един или от друг човек. Тези феромони действат като тайни агенти и се улавят от другия на ниво съзнание. Пак те са способни да увеличават еротичната и сексуалната сила на всеки от нас.

Да преоткрием пътя към желанието

Всички ние мечтаем за вечна любов, неподвластна на рутината на ежедневието и на ерозията на времето. Никак не са малко разочарованите двойки, които безучастно наблюдават как пламъкът гасне и как желанието им един за друг чезне. Едни се разделят, влюбват се на друго място. При все това, желанието може да се възроди от пепелта, ако наистина се потрудим. Често пъти то се лута по обиколни пътища и трябва да се учим да го преоткриваме. Никога не е късно да измислим нова ласка и да се отдадем на по-дръзки пориви. Как да обогатим отношението си към другия, как да се разкрием и да си дадем свобода на действие? За да пуснем отново очарованието в ежедневието си, за да не изгубим „апетит“ за другия, е нужно да се научим да поддържаме интимната връзка, за да развиваме любовната култура и да преоткриваме предразполагащите жестове на любовната игра. Насладата изисква особена атмосфера на желание, на доверие, на уважение и на липса на стрес. Когато на едно място се съберат чувственост, еротично въображение и предразполагане, удоволствието се превръща в изживяване, което далеч надхвърля физическите параметри на тялото.Тази пълнота придава друго измерение на връзката. Желанието при мъжа е подчинено на тестостерона, който изобилства в организма му. При жената желанието е функция от менструалния цикъл, то е особено силно при овулацията, тъй като в този момент естрогенът повишава чувствителността на женското тяло и на ерогенните зони. Поради тази физиологична разлика, желанието при жената е по-крехко и по-променливо, отколкото при мъжа. Сексуалното възбуждане на мъжа минава през очите: деколте, сладострастни извивки на тялото, прилепнала плътно пола разпалват желанието му. Жената се събужда за секс по-скоро посредством слуха и докосването. За да пожелае, жената трябва да се чувства желана. Непризнаването на желанието му, е равносилно на импотентност за мъжа. Някои мъже прибягват до секса, за да свалят напрежението. Тъкмо обратното, жените се опасяват да не бъдат възприемани като безличен и взаимозаменяем предмет за възбуждане в контекста на желанието, вследствие на което възникват конфликти. И двамата преминават през трудности, докато между домогванията на единия и очакванията на другия открият разбирателството и хармонията.

Желание под влияние
От гледна точка на биологията сексуалната възбуда представлява сложен механизъм, задействан от главния полов орган – мозъка.  Някои теории наблягат на несъвместимост на кожата, на миризмата, на физиката или, обратното, на неустоимост. „Бях свикнала да се любя безмълвно, докато един ден не срещнах мъж, който ми шепнеше мили думички в ухото, докато ме галеше; почувствах как желанието се надига в мен. Тогава открих, че се възбуждам чрез слуха. От този ден започнах да упражнявам сетивата си с помощта на софрологията. В контактите си с моя партньор включих и разговора и сега осъзнавам колко по-силно изживявам сексуалния акт.“ Сковани от строгото възпитание, което сме получили, или от представата, която искаме да създадем, ние не се осмеляваме да се освободим или да предприемем нещо по-различно. „За мен любенето означава да се отдам без остатък, нехая за това как изглеждам отстрани!“ заявява Мари. Желанието се събужда благодарение на похвати, които допринасят за сближаването, и затова е необходимо да си оставяме непознати кътчета, за да можем да го покажем, да изненадаме с покана за вечеря и за прекарване на вечерта само двамата, или за кратко пътуване без децата, далече от грижите. Понякога нови жестове, промяна на обстановката, на ритъма, неочаквани ситуации, непривична атмосфера се оказват начало на неподозирани страсти. Самозабрава, спонтанност, откъсване от действителността помагат да предизвикаме надигането на желанието. Сексуалното желание е огънят на желанието за живот, то се поддържа, подхранва, обогатява с всеки изминал ден, при условие че се отърсим от старите си страхове и си отделим време, за да се разпитаме един друг за взаимните си очаквания.

Събудете сетивата си

Истина е, че сексуалността е най-интимният, най-личният израз на психиката и на чувствата на индивида, но също така е истина, че двойката представлява пространство на непрекъснато развитие, в което не сме обречени задължително да възпроизвеждаме същите схеми. Важното е да се освободим от забраните, да се осмелим да разрушим несъзнаваните автоматизирани постъпки, наследени от детските години или от стара любовна история, и да се научим да се отдаваме на удоволствието. Любовни умения се придобиват, когато и двамата вложат добро желание: „Когато чувствам как партньорът ми се отдалечава, веднага в мен изниква желание отново да го завладея“, казва Женифер. Щедра и силна, сексуалността прекрачва границите на сексуалното удоволствие, тя завладява докрай цялото същество, въображението, чувствата, сетивата.

За цъфтяща сексуалност

Бъдете отново съмишленици в любовта Трайната еротична атмосфера се създава от чувствеността, но и от вниманието,с което даряваме партньора си в ежедневието, от всичко, което го прави привлекателен в нашите очи и поддържа връзката жива. Оттук се ражда и желанието. Обикновено се оставяме да ни увлече рутината, страхуваме се да бъдем дръзки. Съществува опасност с времето монотоността на жестовете, на повтарящите се действия да отслаби апетита ни; в такива случаи се нуждаем от малко смелост, за да проучим и да изпитаме нови сексуални преживявания. В това интимно общуване, обагрено от сложна и непостоянна алхимия, са достатъчни една дума, един жест или един поглед, за да съживят желанието.

Събуждането на тялото чрез сетивата е един от ключовите елементи за разцъфтяването на сексуалността. Работата върху сетивта е основополагаща при овладяването на техниките на софрологията. Тя ще ви помогне да развиете по-изобретателна чувственост и да разнообразите източниците на удоволствие и на наслада, акцентирайки върху изучаването на тялото на партньора, за да откриете нови зони за ласки и да разпалите желанието чрез докосванията, за да го отведете до пълно отдаване и върховно наслаждение.

Мишел Фройд, „ Да помирим душата и тялото” Издателство „Колибри”

http://bg.meri.bg

Островът и сексът

Вярваш ли в G точката?

7 неща, които възбуждат мъжете

Най-перфектните любовници са мъжете с по-окосмени тела

Жените не мастурбирали – да, бе, да!

Мъжът е дръжка, жената - топка

Тантра – секс техника за върховна наслада

10 мъжки постъпки, които жените мразят

Съд разреши на жена да мастурбира в офиса

Оргазмът-върхът на кефа

Той иска тройка – да се съглася ли?

 


Сходни връзки

Да изживеем напълно сексуалността си | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди