изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 14:10 EEST
Изровиха вампир в Созопол    
ИсторияСредновековен вампир изкопаха археолозите на пъпа на Созопол. Това е поредната сензационна находка в Стария град. Необичайното откритие е направено преди ден по време на разкопките на манастира "Свети Николай Чудотворец". На находката се натъкнал шефът на музея в града Димитър Недев. Шефът на НИМ проф. Божидар Димитров лично разгледал артефактите, съобщи "Стандарт".



Родният Граф Дракула е бил открит в некропол непосредствено до полукръглата част на постройката. Погребението има белези на добре познатия ритуал срещу вампирясване. Починалият е прободен в гърдите с железен кол. Тази практика е използвана от хората навремето, които са имали страхове от зли възкръснали мъртъвци.

Вампирът вероятно е бил знатна особа, защото е открит до абисидата на църквата. На това място според християнската традиция от средните векове са били полагани само знатни и благородни люде, обясняват археолозите.

Екипът специалисти бил смаян от намереното в гроба. В морския град това е прецедент, за първи път при разкопки излиза вампирско погребение. В съседство до вампирския некропол са открити още 5-6 погребения, които обаче не са проучени. Един от гробовете бил със значително по-малки размери и е възможно там да почива дете.

Междувременно археологическият екип се е натъкнал на антична църква от IV век. Тя е в пласта под средновековния манастир, който е открит по-рано и датиран от Х в. Според Божидар Димитров под църквата най-вероятно има и още по-стар античен храм.

Необичайните находки пред портата на Созопол отново провокираха интереса на правителството и министър Симеон Дянков е обещал, че ще отпусне още 270 хиляди лева за допълнителни проучвания, съобщи кметът на Созопол Панайот Рейзи. Освен за манастир "Св. Николай Чудотворец" парите ще отидат и за разкопки на северната кула на Созопол и за проучвания на нос Акин и нос Червенка. http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Изровиха вампир в Созопол | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди