изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 08:01 EEST
Намериха една от най-редките гъби в света у нас    
 

Екология Експерти от Регионалната инспекция по околна среда и води в Благоевград откриха уникален вид гъба - Zeus olympius, в планините Славянка и Пирин, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. Определянето на вида е потвърдено от учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. Откритието е резултат от направените през последните години наблюдения на биологичното разнообразие.


Локализирани са над 30 вида редки гъби, сред които и видът Zeus olympius. Тя представлява миниатюрна, ярко обагрена в жълто-оранжево дървесна гъба. Видът е открит през 1986 г. в Северна Гърция, в планината Олимп.

Заради ограничения район, който обитава, и заради изключителната рядкост на гъбата Международният съюз за защита на природата я определя като "критично застрашена" и поради това е включена в публикацията "Видове на ръба на оцеляването".

Новината за откриването на Zeus olympius на две места в България е невероятна, коментира д-р Дейвид Минтер - един от изследователите, описали за първи път гъбата, цитиран от МОСВ. По думите му тя е ново съкровище за природното наследство на България и страната трябва да се гордее с нейните откриватели.

Българските находища се намират на значително разстояние от Олимп, което означава, че този изключителен вид вече има много по-добри шансове за оцеляване, отбелязва д-р Минтер, който е председател на Международното дружество за защита на гъбите. http://dnes.dir.bg

Тайните на талията

И във Варна джанките вързаха боб

Японски гъби помагат за отслабване

Модерните афродизиаци - тайствени откровения

ОТКЪСНАХА ГЪБА ГИГАНТ

 


Сходни връзки

Намериха една от най-редките гъби в света у нас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди