изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:16 EEST
Вампир с кесия сребърни пари изровен във Велико Търново    
Новини В гроб от края на 18-и век в некропол в църквата "Свети Иван Рилски" във Велико Търново е открит покойник, за който е изпълнен ритуал против вампирясване. Ръководителят на археологическите разкопки проф. Николай Овчаров обясни, че този езически обичай е изпълняван в различни варианти до началото на 20 век.

"Например покойникът е с острие в гърдите, натрупване на камъни върху самия труп. Има друг вариант, в който се посипва жарава върху гърдите на покойника. И друг, в който се връзват крайниците. Опалване на гроба предварително, преди полагането. Това са народни обичаи, които се правят като ритуали след смъртта на покойника против неговото вампирясване - не защото той е лош, а защото се е вярвало, че ако не се изпълнят определени ритуали, покойникът ще вампирясва.

Особено до 40-ия ден е най-опасното време. Това са езическите отживелици, както и други като полагането в устата или на други места на кесийка с монети за другия свят, та покойникът да не се върне", разказа Овчаров.

"Тук, до нашия некропол, в един гроб от края на ХVІІІ век имаме покойник с цяла кесийка с около 30 сребърни монети, за да си плати превоза на другия свят, но същевременно имаше връзване на крайниците, за да не изскочи от гроба", разкри професорът.  dir.bg

ВСИЧКО НА ТЕМА ВАМПИР

 


Сходни връзки

Вампир с кесия сребърни пари изровен във Велико Търново | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди