изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:05 EET
Генерал Румен Ралчев: СИК уби Стоил Славов!    
Интервюта
О. р. генерал Румен Ралчев е роден на 30 януари 1952 г. в София. Той е Велик приор на Велик приорат – България и член на Магистралния съвет на Ордена на тамплиерите. Достигнал е най-високата 33-та степен на Стария и приет Шотландски ритуал. Членува във Великата ложа на старите, свободни и приети зидари на България и е неин велик майстор допреди няколко години.


През целия си живот Ралчев е работил в службите за сигурност. Той е бил началник на охраната на Тодор Живков, Петър Младенов и на Желю Желев. Бил е в Управлението за безопасност и охрана (УБО), а след 1989 г. в Националната служба за охрана (НСО).

Единствено пред “ШОУ” ген. Ралчев прави професионален разбор на грешките на личните гардове на ВИП-персони, довели до техните убийства, и ни завежда зад кулисите на охраната на известни политици, чийто шеф на охраната е бил през годините.


- Генерал Ралчев, да ви попитам като охранител от висока класа - защо гардове на НСО се изкушават да работят и за мутри? Нали затова уволниха преди години шефа на НСО ген. Владимиров?
- Винаги човек мисли, че трябва да получава повече. Не познавам и хора-милионери, които да смятат, че им стигат парите, винаги казват: “Още трябва!”

А шефът на НСО ген. Владимиров беше уволнен, защото хванаха една група охранители, които са работили за мутрите. Това беше поводът, а не че генерал Владимиров е ходил да охранява мутри. Той е добър професионалист. Но понеже синът му беше вратар на “Славия”, пък на “Славия” главен спонсор й беше СИК, изкараха, че ген. Владимиров едва ли не не може да не е свързан със СИК! Не беше свързан, той е един честен човек! Получи два инфаркта, преди да го освободят, това му е споменът от добрата служба...

- А има ли босове от подземието, които са били преди това служители на УБО или НСО?
- Прословутият Стоил Славов, който беше един от шефовете в СИК и го взривиха в служебен асансьор, беше бивш служител на УБО, работеше на пост и охраняваше резиденция “Банкя”. При неговото убийство беше сложен взрив в служебен асансьор на сграда, която е с висока степен на охрана. Това си беше вътрешен заговор вътре в СИК.

От всички служби на МВР изникнаха мутри

Но и от академичните среди изникнаха мутри. За да си мутра, не значи, че вратът ти трябва да е 47 см, може да си мутра с бяла якичка. Познавам и слаботелесни мутри...

- Твърди се, че охраната на Васил Илиев го е изоставила преди убийството, че е действала едва ли не в синхрон с килърите?
- Не е истина! Охраната му просто беше избягала, защото по това време МВР им беше отнело оръжието. Васил Илиев беше убит в новия си автомобил, на около 200 м от любимия му ресторант “Мираж”. Допускаше грешката всяка вечер да ходи там. Шофьорът му почти спира пред една голяма яма на пътя, за да предпази автомобила, и там го разстрелват. А т. нар. му охрана, която не е била професионална, избяга, защото няма оръжие, и отива да търси помощ в “Мираж”...

- А каква беше грешката на охраната при убийството на един от основателите на СИК Милчо Бонев - бай Миле?

- Това беше групова екзекуция 

Тогава беше много “модерно” убийците да се дегизират или като попове, или като полицаи.
Хората, които използват по-многобройна охрана, мислят, че това респектира, а всъщност то често изиграва лоша услуга. Като имаш 10 души около себе си, в повечето случаи те се отпускат и не са пълноценни. Всеки разчита на другия, а ако почне да се стреля, може и да се наранят един друг. А и освен това от 10 човека изтича по-лесно информация къде ходиш и какво правиш и по-лесно се подготвя атентат срещу теб. По-лесно е сред 10 човека да намериш предател, отколкото между един-двама. Но като има някой повече пари, го избива на показност и ходи с многобройни охрани, което често се оказва по-неефективно.

Но досега в новата ни история няма някой в България, който да е спасен от личната си охрана. Виж, има застрелян от нея! При опит да го... защити! Имаше един Крокодила. Когато ги нападат, личната му охрана вади пистолета да го защити

и го застрелва във врата

- Известно ли ви е, че Луканов се е бил освободил от охраната си от НСО, когато го убиват, защото се е страхувал, че го следят?
- Първо, когато го убиха, на Луканов вече не му се полагаше охрана от НСО. Той вече работеше в “Топенерджи” и беше преминал на частна охрана - една плевенска фирма. По това време Луканов нямаше статут да бъде охраняван от държавна охрана! При убийството му беше допуснато да излезе от къщи сам, колата била малко встрани от дома му по някакви негови съображения. Това се оказа фатално и “смъртната присъда” срещу него беше изпълнена. Ако колата поне беше спряла пред дома на Луканов и шофьорът беше излязъл, щяхме да имаме истински свидетел.

Впоследствие се каза, че охраната му била закъсняла, но всъщност е имало уговорка да не идват пред дома му, а да се срещнат направо в “Топенерджи”. На практика пред дома му не е имало охрана, а само шофьор.

Охрана просто е липсвала

Обикновено хора, които са застрашени от атентат, имат денонощна охрана, и то не от един охранител, а минимум от двама. Включва се и специален режим на влизане и излизане от къщи, заградителни мероприятия, за да може ВИП-персоната да е скрита от погледа на зложелатели. Засажда се, примерно, “жив” плет на оградата на дома, който да пречи да се наблюдава лицето, спуска се тента, а понякога охраняемият се покрива с бронирано одеяло от входа на дома му до колата... По това време интересите, в които се беше намесил Андрей Луканов, изискваха точно такава охрана.

Особено трудно е охраняването на ВИП-персоната по време на митинги и масови мероприятия. Спомняте си какви мерки бяха взети за американския президент Бил Клинтън на митинга пред храма “Св. Александър Невски”. Бяха опънати дълги платна, за да се прикрива трибуната, на която беше застанал, прозрачни бронирани стъкла бяха монтирани в непосредствена близост около него, докато държеше реч, имаше снайперисти по покривите наоколо, поставена беше дълга 30 метра щора, маскирана като реклама: “Добре дошъл в България!” А всъщност тя изпълняваше съвсем други функции. И един куп други мерки за сигурност – видими и невидими!

- Беше ли “сготвен” бившият министър на МВР Любомир Начев? Защо охраната му допусна репортерката Севда Шишманова, за да го хване “в крачка” с манекенките?
- Любо Начев като вътрешен министър имаше шофьор, но нямаше охрана! Просто не му се полага по щат. Ако е в графата “застрашен” през определен период, тогава може. Така че не е имало кой да спре репортерката. Но това си беше “активно мероприятие” срещу министъра. Някой го посочи и се е обадил в телевизията. Дори имам спомен, че Севда Шишманова каза назад във времето кой й се е обадил.

- Вие сте бил и шеф на охраната на президента Желев. Имахте ли неприятности с него при охраната му?
- Докарахме пред парламента двата от бронираните мерцедеси на Тодор Живков. Желев категорично отказа да се качи в тях. Пожела да се вози в синята си ладичка, каквито имаше много в СДС, с шофьора си Васко Креснички. Предполагам, че и цветът му харесваше. Поне шофьорът сменихме. И понеже не вървеше охраната да се движи след него с други коли, ние докарахме още такива светлосини лади. Това е едно от правилата - не трябва колата на охранявания да се различава от оперативните охранителни коли, за да може при евентуален опит за атентат да не се знае в коя точно кола е ВИП-персоната. Малко

трудничко влязохме в ладите с цялото въоръжение

затова се наложи да преминем на волги, защото са по-големи. Но в рамките на един месец д-р Желев се съгласи да ползваме мерцедеси.

Освен това той пожела да остане в апартаментчето, в който си живееше. Впоследствие се оказа, че било на негов приятел, а не негово жилище. Поне неговият приятел дано му е останал благодарен, защото ние го ремонтирахме доста обстойно. Освен това го проверихме за подслушвателни уредби, вкарахме кабели за най-различни комуникации, поставихме полицейска будка на етажа. Защото това беше обикновена кооперация с една обикновена дървена врата. Разположихме оперативна група и в близост до жилището - в двора на Военната академия “Г. С. Раковски” на канала. Там накарахме един старшина, който си живееше в една барака в двора на академията, да се изнесе, за да ползваме помещението за охраната на президента, а на него му дадохме един хубав апартамент. Той остана много доволен. Но след като свършихме всичко това, д-р Желев

реши да се нанесе в Бояна във вилата на Тодор Живков

- Фирмата ви “Балкан секюрити” охраняваше и Симеон Сакскобургготски при първото му посещение в България. Как се справихте тогава с бурната народна любов?
- Дотогава не се познавахме с него. Запознахме се във ВИП-а на аерогара София. Той беше настанен в хотел “Кемпински”.

Общо 300 души от моята фирма участваха в охраната на царя. Сакскобургготски нямаше никакви навици в тази насока. Той си беше един обикновен човек. Дадох му написани правилата, които трябва да спазва като охраняем. Примерно – да не се здрависва повече от 20-ина пъти, да не си показва ръката през прозореца на колата, която се движи между хората; защото всички ще искат да го хванат, а ако го хванат, ръката му може да остане навън или да бъде счупена; да не прави изявления къде ще ходи и какво предстои да се случи...

Той обаче правеше точно обратното

Тръгваме един път от “Кемпински”, а Сакскобургготски си подава ръката от колата. Охраната вижда, че един господин се втурва да го поздравява. Аз веднага наредих на моя човек: “Бутни го!” Симеон обаче каза веднага да се спрат колите и се обърна ядосан към нас: “Защо ми биете българите?”...

Обясних му, че го правим за неговата безопасност. Дипломатическият език към ВИП-персоните често не е присъщ на охраната. На втория ден понеже не ни слушаше да не се здрависва толкова, ръката му се поду и се наложи да я привържем за шията и той ходи така няколко дни.

Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Генерал Румен Ралчев: СИК уби Стоил Славов! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди