изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 08:20 EEST
Морето изхвърля все повече мъртви делфини    
ЕкологияНад 20 сигнала за открити тела на мъртви делфини са получени в екоинспекцията във Варна от началото на 2012 г. От службата отчитат притеснителна тенденция на нарастване на такива случаи, предаде bTV.Само преди дни мъртъв делфин се превърна в атракция за туристите на плажа на Златни пясъци. Наложи се екземплярът, който се носеше в морето, да бъде изтеглен с водно колело на брега.

Директорът на РИОСВ – Варна, Румяна Радилова заяви, че от години няма констатирани случаи на убити делфини. Въпреки това няма гаранции, че подобни случаи не е имало. Последните години популацията на бозайниците в Черно море се е увеличила, а това носи неприятности на рибарите.

Те се оплакват, че делфинът яде рибата в региона и я прогонва. Рибарите дори настояха бозайникът да бъде разрешен за улов. Въпреки крайното си мнение те отрекоха умишлено да убиват делфини.

Ръководителят на секция „Ехтиология“ към Института по рибни ресурси Константин Михайлов обаче призна, че има някои смъртни случаи на оплетени в рибарските мрежи екземпляри. Това според него е инцидент, а не преднамерена постъпка.

Оплетени в рибарски мрежи, делфините се удавят, защото трябва да поемат въздух на всеки 12 минути.

Решението на проблема е поставяне на акустични устройства. Те отблъскват делфините, като им показват, че има мрежи, които дотогава за тях са невидими.

Според наказателния кодекс убийството на делфин е престъпление, което се наказва с до 3 години затвор. Все още обаче няма осъден за подобно деяние. Novinite.bg

 


Сходни връзки

Морето изхвърля все повече мъртви делфини | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди