изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:24 EET
За първи път у нас откриха съкровище в некропол    
ИсторияСлед двата вампира, открити в Созопол, археолозите изкопаха и съкровище - гърне с 225 бронзови монети, при разкопки в Некропола в местността Буджака край Созопол. Монетите са добре запазени и са сечени на това място през 4 век преди Христа. Те не са били в обращение и 75 от тях са с голям номинал. От едната им страна е изобразена котва, а от другата - Аполон, съобщи ръководителката на разкопките доц. д-р Кръстина Панайотова, цитирана от БТА и "Фокус".

Съкровището е открито до оградата на стена на фамилен участък от външната страна и е първата у нас находка на заровено съкровище в некропол.

„Не е в гроб, не е гробен дар, а става въпрос за съкровище. Става въпрос за класически случай на заравяне на съкровище. Досега никога не сме откривали съкровище. 25 години се занимавам с некрополите на Аполония, нямаме такъв случай, а и по принцип е много рядко в некропол да се открие такава находка", каза Панайотова.

На нея й е познат един такъв случай с намерен съд с монети в некропол в Румъния, но в България такъв случай няма, категорична е тя.
Иначе археолозите у нас са откривали съкровище. Такова е изкопано при разкопки в Пищерос, близо до град Септември, където са открити сребърни монети.

Съкровищетов Созопол е поредното откритие на археолозите у нас за тази година. В началото на месеца при разкопки на манастира "Свети Николай Чудотворец" бяха открити два скелета на мъж и жена,  погребани с ритуал против вампирясване.
Археолозите се натъкнаха и на антична църква от IV век. Тя е в пласта под средновековния манастир, който е открит по-рано и датиран от Х в.

Преди две години екип от български археолози откриха частица от мощите на Свети Йоан Кръстител в древен реликварий в манастир от 5-и век на остров Свети Иван край Созопол. Находката предизвика спорове за автентичността на находката. Наскоро оксфордски учени откриха нови доказателства, че мощите са на Кръстителя.

В момента се извършват интензивни разкопки по всички черноморски селища от Поморие до Синеморец, коментира преди дни директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. Разкопават се крепости в Синеморец, разкопава се Ахтопол, работи се и в крепостта Урдовиза при Китен. Извършват се разкопки и край Черноморец.
http://dnes.dir.bg


 


Сходни връзки

За първи път у нас откриха съкровище в некропол | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди