изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:24 EEST
Ново земетресение с магнитуд 3,8 по Рихтер    
Новини

Земетресение с магнитуд 3,8 по скалата на Рихтер е регистрирано край Разлог. Това съобщиха от секция „Сеизмология” в Геофизичния институт на БАН. Земният трус е станал в 11.58 часа днес. Епицентърът е на 91 км южно от София и 12 км западно от Разлог. Дълбочината е 10 км. Няма данни за нанесени щети.



Земният трус е станал в 11.58 часа днес. Епицентърът е на 91 км южно от София и 12 км западно от Разлог. Дълбочината е 10 км.

Няма данни за нанесени щети.

"Земетресението е в планината в района на село Долно Осеново - съобщи Емил Ботев, ръководител на секция „Сеизмология" в Геофизичния институт на БАН за "Фокус". - То е в района на Крупнишкия разлом, който е перпендикулярен на Креснеското дефиле, и не е усетено силно в района, защото там е планинска област - това са Южните склонове на Рила към контакта с Пирин, доста настрани е от Разлог, североизточно от града - на около 15 - 20 км, затова не е усетено толкова силно там." 

Земетресението е усетено най-силно в градовете Симитли и Разлог, където степента на въздействие е трета по 12 степенната скала на Медведев - Шпонхойер - Карник. В Благоевград степента на въздействие е между втора и трета.

„Това е много слабо земетресение. В сравнение с Пернишкото това земетресение е 1000 пъти по-слабо по енергия. Няма нищо общо между двете земетресения. Такива земетресения в този район се случват ежемесечно. Това е част от района на най-активната сеизмична зона на територията на нашата страна - Крупнишкото сеизмично огнище. То е разположено по южния борд на Симитлишкия грабен – това е продължение от Симитли в посока Разлог. Малко по-близо отива към Разлог, но не е правилно да се казва Разложко земетресение", обясни Ботев. По-точно е по южния борд на Симитлийския грабен, който отива към селата Грабево и Долно Осево, които са в Рила.

„Няма основания за безпокойство, защото това е нормално – този Крупнишки разлом е най-активният за цялата територия на нашата страна. Той е известен и с катастрофални земетресения, там ние мерим редовно, редовно се провеждат експедиции и всяка година правим сесии за измерване на предвижването на повърхността – няма вероятност там да се натрупва голямо напрежение", каза Емил Ботев.

Преди два дни там имаше и друго земетресение с магнитуд от 2,5, допълни той.

Земетресението е усетено изключително силно в района на симитлийското село Долно Осеново, съобщи кметът Бисер Сегменов. Земният трус е бил усетен и в по-ниските етажи на къщите в селото, включително и на първи етаж. Голяма част от местните жители не са го усетили, тъй като по това време са работели на полето.

 http://www.24chasa.bg

ВСИЧКО ЗА ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА  В ПЕРНИК - ЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ - 0Т 22 МАЙ 2012 Г.

 


Сходни връзки

Ново земетресение с магнитуд 3,8 по Рихтер | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди