изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 16:17 EEST
Нова Калина Илиева въртяла имотна мафия    
Новини

“Адвокатка” с диплома менте, досущ като бившата шефка на фонд “Земеделие” Калина Илиева, била мозъкът на една от най-мощните банди за имотни измами в София. Това установи разследването на нашумялата “Кантора за имотни измами”, ударена през април. Преди 4-5 г. Иванка Томова изфабрикувала за себе си и съпруга си Константин фалшиви дипломи за завършено юридическо образование от УНСС.



Наскоро приключилата експертиза по разследването установила, че дипломите не са истински и двамата никога не са били студенти там. След като наели кантора на ул. “Г. С. Раковски” в центъра на столицата, Томови започнали да се занимават с правни консултации, опознали схемите, по които се прехвърлят имоти, и постепенно въвлекли в тях полицай и адвокат, за да заграбват имоти на столичани без наследници.

Полицай, разкрил убийство - в комбина с имотната мафия

Полицай, награден за разкриване на убийство, усърдно помагал с информация за починали възрастни хора без наследници, но с апетитни имоти и тлъсти банкови сметки на \"кантората за имотни измами\".

Аферата гръмна през април, когато в домовете на трима адвокати бяха намерени прилежно картотекирани фалшиви банкерски подписи и пълномощни, както и цял архив на покойниците без наследници или психично болни собственици в София. По първоначални данни измамниците успели да откраднат над 20 имота с фалшиви документи.

Разследването срещу Иванка Томова, съпруга й Константин Томов и Атанас Колев, наречени \"кантората за имотни измами\", е изпълнено с изненадващи обрати. Всичко започва през декември м. г., когато полицията попада на теч на информация от една от столичните общини.

Служител е заподозрян, че търгува с данни на починали и психично болни хора. Така униформените влизат в дирите на първите участници в групата - Галина Мирчева и 21-годишния Цветан Димитров.

Оказва се, че те успели да продадат апартамента на починала жена в кв. Люлин. След като прибрало парите от сделката, която била сключена с фалшиво пълномощно, дуото пробвало да източи и двете банкови сметки на жената.

Цветан успял да изтегли от клон на банка 16 000 лв. При опита да източи още 50 000 лв. от втората сметка, той бил спипан от полицията.

Разследването установило, че Мирчева е близка с Васил Петров-Бахамата, който бе арестуван в рамките на операцията срещу измамниците, след като бе избягал от затвора в Бобов дол. Именно Бахамата съдействал за осигуряването на \"бушони\" - мнимите наследници на починалите. По-късно бе задържан и неговия авер Георги Кочев. Двамата действали в района на Благоевград и Дупница.

Според МВР Бахамата е от близкото обкръжение на дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви. Той е подсъдим и по друго дело - за изнудването на благоевградския бизнесмен Стоян Смилянски. Бахамата получил с измама 6000 лева от производителя на дограма Смилянски, като му обещал, че ще го спаси от гардове на столична групировка, от която получавал заплахи.

Притесненият за живота си бизнесмен намерил исканите 5000 лева и ги дал на Бахамата. Дупничанинът дори се ангажирал срещу 1000 лева в брой безпроблемно да уреди на Смилянски кредит в размер на 28 000 лева чрез банковия служител Игнат Димитров, за да плати борчовете си, се сочи в обвинителния акт на прокуратурата.

Смилянски дал на Петров хиляда лева пред офиса на банка в Благоевград. Ден по-късно кредитният инспектор Игнат Димитров се срещнал със Смилянски и съпругата му пред банката. Тогава станало ясно, че Димитров не знае за обещанието на Бахамата. Смилянски така и не получил кредит, тъй като не отговарял на условията. Той е осъждан за кражби и за фалшиви пари.

За изненада на полицаите, мозъкът на групата се оказала Иванка Томова.

Въпреки че молеше през сълзи съдиите от Софийския апелативен съд да я пуснат, тя държала в желязна хватка Атанас Колев, който всъщност се оказал единственият истински адвокат въпреки криминалното му минало (Виж по-долу). Предполага се, че той е принуждаван от Иванка да съдейства в машинациите, защото имал дългове към нея. Първата стъпка на Иванка в престъпния бранш била направена преди 4-5 г. Именно тогава тя изфабрикувала за себе си и съпруга си фалшиви дипломи за завършено юридическо образование от УНСС.

Наскоро приключилата експертиза установила, че дипломите не са истински и двамата никога не са били студенти там.

След като наели кантора на ул. \"Г.С. Раковски\" в центъра на столицата, Томови започнали да се занимават с правни консултации, като за тях им съдействал Колев.

Така те опознали схемите, по които се прехвърлят имоти, как се издават пълномощни и се съставят собственоръчни завещания. След това дошъл моментът да \"приберат реколтата\". Първо изфабрикували 7 фалшиви удостоверения за наследници, с които мнимите внуци успели да приберат апетитни имоти. При други два случая били изготвени собственоръчни завещания. За едното сложна експертиза категорично установила, че не е писано от починалия. За друг от имотите бил установен истински наследник и сделката е на път да бъде анулирана.

Иванка не рискувала да заверява докукментите в една и съща нотариална кантора, за да не събуди подозрение. Засега по делото няма данни нотариуси да са улеснявали или подпомагали измамите.

Въпреки перфектната подготовка на групата набирането на потенциални жертви ставало бавно - проверката дали починалите имат наследници и с какво имущество разполагат течала бавно.

Затова Томова решила да включи в групата и своя кум - полицая от Първо РПУ Иван Иванов. Той последен падна в капана на разследващите в края на миналия месец. На 5 юли състав на Софийския апелативен съд го остави за постоянно в ареста. Защитата на Иванов представи 10 положителни характеристики от негови колеги. Изтъкна и че той страда от високо кръвно и подагра и не може да влияе на свидетелите, защото е отстранен от работа.

От прокуратурата контрираха, че има опасност Иванов да извърши друго престъпление и че той е използвал служебното си положение, за да черпи неправомерно информация от масивите на МВР, след което да я дава на измамниците.

\"Не съм изнасял информация от МВР. Не бих могъл по никакъв начин да въздействам на хора, защото някои от членовете на така наречената група нито съм ги виждал, нито съм ги чувал. Награждаван съм 9 пъти, веднъж от министъра за разкрито убийство, веднъж от директора на ДНСП за разбит канал за проститутки\", каза в последната си дума Иванов.

В мотивите си за ареста апелативните съдии посочиха, че по делото има достатъчно данни за участието на Иванов в групата. В този смисъл са и показанията на Атанас Колев и Галина Мирчева, в които те казват, че са получавали информация от него. Според прокуратурата досега е безспорно установено, че той е съдействал за намирането на две \"жертви\".

По делото се чакат редица експертизи, събрани са огромен брой доказателства. Тепърва ще се установява и какъв е размерът на щетите.

Колев спипан в крачка с подкуп за следовател

За първи път името на адвокат Атанас Колев бе замесено в скандал през лятото на 2006 г. Тогава той бе задържан заедно със следователя от 7-а териториална следствена служба Боян Боянов с 1000 лв. рушвет. От МВР съобщиха, че парите били приготвени от обвиняем, който бил непълнолетен, по следствено дело за кражба на касетофон от кола.

Следователят Боянов искал парите от майката на момчето, като в замяна обещал да прекрати делото срещу сина й.

Адвокатът бил помагач и посредник в сделката. Полицаите разработвали следователя и адвоката в продължение на една седмица, като акцията била под надзора на прокурор от Софийската градска прокуратура. Въпреки белязаните пари, няколко дни по-късно Софийският градски съд пусна Колев срещу 8000 лв. гаранция.

Осъдиха нотариуса, заверил фалшифицирания подпис на Бойко Борисов

Скандалният нотариус Емануил Каракашев бе осъден по дело за имотна измама.

Той получи 1 г. лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок за съставяне на нотариален акт с невярно съдържание. Присъдата, наложена му от Софийския градски съд м.г., е потвърдена от Върховния касационен съд и е влязла в сила на 11 март 2011 г., научи \"24 часа\".

Срещу столичния нотариус, който е бивш съдия, имаше няколко сигнала на ужилени от имотната мафия. Той завери и фалшифицирания подпис на кмета Бойко Борисов, като състави констативен нотариален акт за прехвърлянето на 14 дка общински имот на фирмата на брата на ексшефа на ДАНС Иван Драшков - Петър. Лично кметът Борисов установи измамата през октомври 2008 г. и поиска от съда да обяви сделката за недействителна.

Осъдителната присъда за Каракашев обаче е по дело, стартирало през 2004 г. - месец след като изповядал продажбата на жилището на 86-годишния Софрон Пешков, без възрастният собственик да подозира за сделката. Нотариусът подготвил и заверил документите по прехвърлянето на двустайния апартамент в кв. Разсадника, въпреки, че името в личната карта на човека, легитимиращ се като продавач, било различно от това в нотариалния акт, с който удостоверил собствеността си над имота.

Чрез фалшивата лична карта на стареца и съдействието на нотариуса имотната мафия препродала жилището за рекордно кратък срок.

\"Заличихме Каракашев като нотариус. Той няма право да упражнява професията за в бъдеще\", каза за \"24 часа\" шефът на нотариалната камара Димитър Танев. Според закона за нотариусите професията не може да се упражнява от осъдени за умишлени престъпления, дори и в случаите на реабилитация при условно наказание.

Според Танев продажбата на жилища с фалшиви лични карти вече е минало, тъй като са в сила новите разпоредби, които задължават нотариусите да проверяват истиността на личните карти в масива на МВР.

За последните 14 г. камарата е заличила 7 нотариуса, осъдени за престъпления, свързани с работата им. Повечето от тях са заверявали документи в отсъствието на една от страните по договора. Двама от тях - Борис Янков и Бисер Петров, обжалват отстраняването си пред Върховния административен съд.

Бъркат име в завещание

Бандата за имотни измами сбъркала името на възрастна жена във фалшиво завещание за апартамент на пъпа на София - до кино \"Одеон\".

\"Наследник\" според завещанието менте бил 35-годишният шофьор на бус Радослав Никифоров, който преди седмица бе осъден набързо за ролята си в аферата.

Той получи 2 г. условно с 3-годишен изпитателен срок, след като бе задържан, преди да успее да продаде жилището за 58 хил. евро. Радослав не е осъждан, признал вината си и сключил споразумение с прокуратурата.

Покрай работата си в заложна къща той се запознал с хора от имотната мафия, които му предложили да участва в схема за кражба на жилища с помощта на фалшиви документи.

За ролята си на наследник на апартамента до кино \"Одеон\" трябвало да получи между 5 и 7 хил. лв. след продажбата му.

Собственик на апетитното жилище с площ 60 кв. м била Гана Вълева, самотно живееща, без деца и съпруг.

Тя починала на 81 г. през февруари 2010. След като узнали за апартамента на бул. \"В. Левски\" 49, бандитите решили да го вземат с измама.

За целта направили завещание, в което обаче по невнимание объркали името на собственичката, като я написали Гина. За наследник бил посочен Радослав Никифоров. Инструктирали го да каже, че се запознал със старицата на пазара на ул. \"Граф Игнатиев\", след това уж й помагал и се грижил за нея и заради това тя решила да му остави жилището си.

Така било вписано и в завещанието, което било обявено пред нотариуса Стилиян Тютюнджиев на 24 март 2010 г. Документът бил с дата 19 септември 2009 г.

Бандата дори започнала да ремонтира апартамента и го обявила в електронен сайт за продажба, но измамата била осуетена след бързо и професионално разследване на Главна дирекция \"Криминална полиция\" и районния прокурор Виктор Тарчев.

То започнало след сигнал от действителните наследници - първи братовчеди и племенници на възрастната жена.

На 11 юли Никифоров бил задържан, на следващия ден му било повдигнато обвинение, а на 14 юни го осъдили. А присъдата ще улесни максимално наследниците в гражданското дело, което водят, за да си върнат апартамента.

Експертиза доказала, че завещанието е фалшиво. Почеркът и подписът не били на възрастната жена, макар че мошениците положили старание да го имитират.

Според свидетели Гана Вълева била необщителна и мнителна дори към най-близките си роднини и никога не би допуснала до себе си непознат. Освен това никой от съседите или родствениците на старицата не е виждал Радослав Никифоров да се навърта край нея. Разследването е разкрило участието на 7 човека в опита за измама с апартамента - сред тях юристи и полицай.

http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Нова Калина Илиева въртяла имотна мафия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди