изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:33 EEST
НАД 20 СИГНАЛА ЗА УДАВЕНИ ДЕЛФИНИ    
ЕкологияНад 20 сигнала за мъртви делфини са подадени от началото на годината в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Варна. Това каза на пресконференция Александър Бакалов, младши експерт "Биологично разнообразие" в регионалната инспекция, съобщи Радио „Фокус” – Варна.

В повечето случаи причината за смъртността при делфините се дължи на оплитането им в рибарските мрежи. Делфините са белодробно дишащи и на всеки 8-12 минути трябва да излязат на повърхността. Друга причина за смъртността при делфините са различните заболявания, най-често бозайници страдат от морбили. През 1950 година в Черно море е имало около 2 млн. делфини. Тогава е имало предприятие за риболов на делфини, но шест години по-късно ловенето на делфини е забранено със закон.
Сигнали са открити мъртви делфини могат да бъдат подавани на зеления телефон на РИОСВ – Варна – 052 634 582. На този телефон се подават сигнали и за замърсяване на околната среда. Само през месец май приетите сигнали по „зелен телефон” са 27, по електронната поща са получени 13 сигнала.
РИОСВ – Варна извършва проверки за излагане на защитени препарирани животни в механи и ресторанти. Много често самите туристи се възмущават и изпращат сигнали. В заведенията се излагат най-често грабливи птици, отстреляни в миналото. Според Александър Бакалов - много от хората не подозират, че са в нарушения. В повечето случаи се работи по сигнали на граждани за видове птици и животни, изложени по стени. Инспекторите извършват проверки по съответния сигнал, пишат актове и издават наказателни постановления, а препарираните екземляри се отнемат в полза на държавата. Глобите са от 100 до 1000 лева за физически лица и от 500 до 5000 лева за юридически лица, в зависимост от тежестта на нарушението. В повечето случаи нарушенията се регистрират в механи и битови ресторанти в малки населени места край Варна и Добрич. По думите на Бакалов – хората в града вече са запознати, че не могат да притежават такива препарирани екземпляри в заведенията, но в малките населени места собствениците все още си позволяват да излагат препарирани екземпляри по кръчмите и заведенията за хранене.
По отношение на граничния контрол се работи със съдействието на Митница Варна. Те подават сигнал към РИОСВ – Варна. Александър Бакалов посочи, че е имало такъв сигнал за ловни трофеи, внос от Намибия. След извършена проверка е установено, че препарираните екземпляри са с придружаващи документи, които са необходими за експорт и реекспорт, за да влязат в България. Ловните трофеи са били различни видове антилопи, които са разрешени за износ. Най-често вносители са български ловци, които пътуват в чужбина на сафари. „Българските ловци в това отношение са много активни и в страната има много скъпи трофеи. На глава от населението ние имаме повече скъпи и редки трофеи от чужбина, отколкото имат в САЩ”, допълни Стефан Аврамов, координатор „Защитени територии и видове” в Българска фондация „Биоразнообразие”.

Агенция "Фокус"

 

 


Сходни връзки

НАД 20 СИГНАЛА ЗА УДАВЕНИ ДЕЛФИНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди