изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 10:23 EEST
ДЕТЕЛИНА НИКОЛОВА: ДЕЦАТА НА ДОБРИЧ СА УСМИХНАТИ    
Интервюта

Ние сме клуб “Млад журналист” и работим по проект УСПЕХ на Министерството на образованието, младежта и науката. Всички сме ученици от СОУ “Петко Рачов Славейков” – в първи, трети и пети класове. Намираме се в сградата на общината, след предварително уговорен ден и час за интервю с кмета на Добрич г-жа Детелина Николова. Тя ни посреща с лъчезарна усмивка, а ние малко заекваме от притеснение. “Талисманът” на клуба ни Никола подарява на г-жа Николова букет и й пожелава “много здраве и добро кметство”. Госпожа кметът лично се запознава с всеки от нас, след което започваме да задаваме въпросите си.



 

- Г-жо Николова, какво ще промените в града през тази и следващата година?

- Много неща мога да ви кажа в тази посока, но ще се опитам да бъда кратка. Когато станах кмет през 2003 година, имах изключително големи амбиции за развитието на нашия град. И доказахме – аз и моят екип, че това не е невъзможно. След 9 години работа, Добрич има съвсем различен и нов облик, на който всички се радват – не само неговите жители, а и гостите, и туристите на Добрич. Имаме нови асфалтирани улици, имаме нов парк, нов център, имаме обновени училища, детски градини и ясли. Всички очакват и искат хубавите неща да се случат много бързо, но това не е възможно. Предстои ни още много работа и тя е насочена към един проблем, който от дълги години не е решен в Добрич – това е реконструкцията на цялата водопроводна и канализационна система. Виждате, че ежедневно се правят много ремонти и се създават неудобства както за пешеходците по тротоарите, така и за шофьорите - оставят се много дупки от нашето ВиК. Със сигурност, през следващите две години не обещавам спокойствие на моите съграждани, а казвам, че много трудности трябва да извървим, за да променим изцяло водопроводната ни система. Ще има неудобства, но в края на 2014 година ще се поздравим наистина с една страхотно добра инвестиция.

- Одобрявате ли здравословното хранене и стараете ли се да се храните така?

- Така, както изглеждам, може би ви подсказва, че нямам време за редовно хранене. Не успявам да поддържам добър режим, който препоръчвам винаги, защото изцяло съм осъзнала, че трябва да се храним здравословно. Приветствам такъв вид поведение във всяко отношение и винаги съм се стремила, когато имам време вкъщи, винаги да се храним здравословно. Старая се да се обучавам в тази посока. Обичам да прочитам напътствия на диетолози и специалисти за здравословното хранене. Вие сте деца и трябва да обърнете внимание всеки ден да ядете много плодове и зеленчуци, да редувате месото, да не ядете толкова много хляб, за да няма затлъстяване и натрупване на мазнини. Много от нашите деца са с диабет и високо кръвно налягане, което е недопустимо. Така че, ви препоръчвам – за да имате здрав дух и здраво тяло, да се храните здравословно.

- Одобрявате ли закона за забрана на тютюнопушенето? А Вие самата пушите ли?

- Аз ненавиждам цигарите. В моя дом има пушач, но той никога не пуши вкъщи, той пуши на терасата. Аз не пуша, но съм толерантна към пушачите. Смятам, че в някои закрити публични помещения, например летищата, трябва да има помещение за пушачите. Одобрявам изцяло закона, който забранява пушенето в близост до  училищата и детските площадки, там, където има много събрани хора.

- Смятате ли, че цените на цигарите са приемливи за българите?

- Нямам представа за цените на цигарите, но още от малка съм казвала като вас - една цигара да струва много пари, за да могат хората, които пушат, да спрат да пушат и да водят здравословен начин на живот. Убедена съм, че щом пушачите си купуват цигарите, значи цените са достъпни за тях. Винаги, когато една стока не трябва да се употребява често, то тя трябва да има по-висока цена. Трябва да има по-високи цени и за цигарите, и за алкохола.

- Ще има ли нови съоръжения за децата на Добрич?

- Винаги в нашата програма има дейности за спорт и отдих за нашите деца. В Центъра за защита на природата изграждаме нови терени и атракции не само за любителите на животните, но и за децата: пикници, скаутски лагери, така че това лято там ще бъде още по-интересно. Предвидени са средства за ремонт на детските площадки. Кандидатстваме по различни проекти и успяваме да получим средства, които да инвестираме за свободното време на децата. В градския парк преместваме дървения град, а на негово място ще правим зона розариум – красива цветна алея само с розови храсти, а ние ще се постараем да оборудваме с нови съоръжения дървения град, който преместваме в друга част на парка.

- Вие сте Кмет на Добрич. Кои качества у добруджанците цените най-много?

- Харесвам, че децата в Добрич са усмихнати и такива трябва да бъдат  и всички възрастни. Когато хората са по-ведри и приветливи, могат да споделят с приятели и близки трудностите, по-леко им става на душата. Какво ценя у добруджанците? Има, така наречените национални достойнства, които трябва да ценим всички. Аз изцяло ценя, че добруджанци са много работливи, много гостоприемни, много търпеливи – това са качества, които, типично за добруджанци, в годините са формирани като ценности и ние трябва да се славим с тях и да ги продължим и да ги отстояваме.

- Какво правите, за да идват повече туристи в Добрич?

- Това, което правим, е да направим повече проекти, за да привлечем европейски средства за нови атракции за туристите в нашия град. Ще обновим и реконструираме пет туристически центъра в Добрич – освен този в Центъра за защита на природата и животните, в момента продължаваме да разработваме проекта за обновяване на Природо – научния музей, ще реконструираме Дом – паметник “Йордан Йовков”, къщата музей “Йордан Йовков”, Етнографската къща и Стария Добрич.

- Какво правите през свободното си време?

- Един кмет има ли свободно време? За мен това звучи като илюзия. Много късно си тръгвам от общината, участвам в различни прояви и културни събития, срещи, концерти. Работата не ми позволява да имам свободно време. Продължавам да работя и в събота, а в неделя се опитвам да бъда и добра домакиня – да почистя дома си, да сготвя обяд, вечеря и да си оставя един следобед, в който отивам на нашето лозе. Там е мястото, където се разтоварвам. Грижа се за цветята си, помагам на съпруга си да отглежда овошки, но и там помагам на хората. Те се спират, споделят проблемите си, аз ги упътвам. През лятото отделям 10 дни по време на отпуската си, за да отида на планина. Това е моето хоби. От малка съм израснала сред планинари, тренирала съм туристическо ориентиране и ми е много приятно да посетя българските планини. Имам един прекрасен внук, на когото също искам да отделя повече време, затова се опитваме да организираме заедно тези срещи в планината.

- Ако не бяхте кмет на Добрич, какво щяхте да работите?

- Преди да напусна института, в който учих, бях поканена да стана асистент по икономика на промишлеността. Така че, сигурно бих се върнала да се занимавам с научна дейност. Имам и втора професия – преподавател по икономически дисциплини. Вероятно бих работила с млади хора, но в областта на научната дейност.

- След времето, което бяхте с нас, какво Ви е мнението за клуба ни?

 -  Много съм впечатлена съм от вашия клуб, защото сте млади журналисти, които тепърва ще се учите как  да се спирате с хората, как да познавате проблемите на хората и какво да правите, за да им помогнете. Вие сте хората, които можете да организирате такива неща, които да допринесат за развитието на Добрич. Пожелавам ви да мислите позитивно за всичко онова, което се случва, дори и за трудните неща да поглеждате с мислене как те могат да се променят към по-добре.

 

В края на нашия разговор г-жа Николова подари на всеки от над по една шапка с надпис “Добрич – нашето бъдеще”.

 

Клуб “Млад журналист”

Ръководител:

Ивалина Костадинова

 


Сходни връзки

ДЕТЕЛИНА НИКОЛОВА: ДЕЦАТА НА ДОБРИЧ СА УСМИХНАТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди