изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:52 EEST
Граждани: Повишаването на тока е необективно и ненормално    
Новини

   От днес цената на тока скача шоково – с цели 13%, а не както беше обявено първоначално с 10%, предаде репортер на БГНЕС. С тази "хубава" новина ни зарадваха от ДКЕВР, който е взел "тежкото" решение единодушно. От там обясниха причините с увеличените мощности за зелена енергия, "което предизвиква допълнителни разплащания от Националната електрическа компания, които не са предвидени в крайната цена". "Това наложило вдигането на цената с още 3% - заради зелената добавка. Корекцията в зелената добавка не отчита бъдещи периоди, а отчита настоящия момент", уточни председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.



Все пак ни успокоиха, че цените на електроенергията в България са най-ниски сред страните в ЕС, забравяйки да споменат, че и нашите доходи са най-ниски в общността, което се доказва и от последните данни на Евростат, разпространени по-рано тази седмица.

Министър-председателят Бойко Борисов на по-достъпен език се опита да обясни, че сега плащаме по-скъп ток заради лобистки закон за зелената енергия, приет през 2007 г. Той отново се извини за проблема с управлението на Тройната коалиция, което приключи преди точно три години. Нещо повече, министър-председателят заяви буквално следното: Сега ние плащаме цените от този закон, въпреки че успяхме на два пъти да ги намалим. Ако не бяхме я намалили, тя щеше да се увеличи с 40%.

Въпреки получените разяснения, голяма част от гражданите се оплакват от недостатъчно информация във връзка с причините за повишението на цените на електроенергията. Това показва анкета на БГНЕС по темата, направена сред жители на град София.

Сред анкетираните преобладаваше мнението, че информацията за повишаването на цената на тока е както недостатъчна, така и много неясна. Някои граждани изглеждаха видимо смутени при споменаването на темата за електроенергията и изразиха мненията си с кратки изрази – "безочие" или "мнението ни е без цензура". Българин, който живее в чужбина, коментира, че не би трябвало да има драстично повишаване на цената на тока, освен ако не е имало натрупване в предишни години.

Повишаването е драстично и нещата не са много ясни на какво се дължи, коментира гражданка на София. "Обясненията са едни и същи, а за нормалния гражданин това е изключително висока цена. Винаги това е оправданието – от предишните. Едва ли от предишните е всичко. Винаги се казва, че предишни сключени договори и сделки объркват страната. Не мога да кажа кое е истина и кое не, мисля, че това е оправдание. Монополът е един и същ". Според нея едновременно се увеличават цените на всичко, а електроенергията е приоритет и от там идва увеличаването на останалите цени.

Увеличението на тока заради пренос и разходи по мрежата е цинизъм, заяви друг гражданин. "Нас ни интересува колко струва киловатчас, това е ясна сметка, която човек може да разбере. Всичко друго е цинична лъжа и безобразие", възмущава се софиянецът. Информацията, която получаваме е неясна, те се оправдават със зелената енергия, която повишава тока. Това не е обективно и не е нормално." Според него вина имат както предишните, така и настоящите управници, затова че не могат да защитават гражданските интереси при определянето на цената на електроенергията. "Това всеки човек го разбира, независимо дали влиза в детайли или не. Просто усеща в душата си, че тук става нещо нередно", възмутиха се още гражданите. /БГНЕС

УБИЙСТВЕНА СЕКИРА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЗА БИЗНЕСА И МНОЗИНСТВОТО ОТ НАСЕЛЕНИЕТО

 


Сходни връзки

Граждани: Повишаването на тока е необективно и ненормално | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Граждани: Повишаването на тока е необективно и ненормално
Автор: Anonymous да 2012-07-01 @ 08:23 EEST
ОБРИЧАТ НИ НА ГЛАД,  МИЗЕРИЯ И ДА ПОЛЗВАМЕ СВЕЩИ И ГАЗЕНИТЕ ЛАМПИ ! ТРЯБВЯЛ ИМ ОЩЕ ЕДИН МАНДАТ ЗА ДА ИЗМОРЯАТ ДО КРАК БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.
Граждани: Повишаването на тока е необективно и ненормално
Автор: Anonymous да 2012-07-01 @ 14:53 EEST
mnogo malcite be hora do koga 6te malcite.ne toka vsi4ko vdigat strahlivi bilgari

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди