изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 16:44 EEST
Всички сънуваме    
Любопитно Вероятно на всеки се е случвало да сънува съвсем ясно, а когато се събуди да не си спомня абсолютно нищо. Е, това е една от загадките на сънищата, а ето и десет неща, които наистина ще ви озадачат.

1. Телата ни са парализирани докато спим

Дори и да не вярвате, вашето тяло на практика е парализирано докато спите – най-вероятно целта е да сте предпазени от опасни реакции по време на сън. Как се случва това „обездвижване” – жлезите започват да отделят хормон, който помага в предизвикването на съня; неврони изпращат сигнал до гръбначния стълб и по този начин тялото напълно се отпуска, а след това става парализирано.

2. Външни влияния често навлизат в нашите сънища

Този феномен се нарича смесване на сънища и представлява преживяване, в което чуваме шум от външния свят и го инкорпорираме в съня си. Подобен пример представлява случаят, когато изпитвате физическа жажда, а чувството навлиза в съня ви. Така бихте могли да изпиете няколко чаши вода на сън завладяни от жаждата. Прочутата картина от Салвадор Дали “Сън, провокиран от полета на пчела около един нар” изобразява същата идея за смесването на сънищата с реалния живот.

3. Хората, които наското са спрели цигарите имат по-оживени сънища.

Данни сочат, че хора, които наскоро са отказали цигарите, сънуват повече и по-живи сънища, отколкото докато са били активни пушачи. Според списанието „Abnormal Psychology” от 293 души отказали цигарите, 33% са сънували поне веднъж, че пушат. В повечето сънища, хората са сънували, че пушат и са изпитвали негативни емоции като паника и вина. Подобни сънища свързани с пушенето са резултат от отказването от тютюневата зависимост.

4. Сънищата имат скрити значения.

Когато сънувате нещо, най-често сънят не се отнася за него, а за нещо съвсем друго – сънищата имат скрити значения и ни говорят на символичен език. Подсъзнанието ни се опитва да сравни съня с нещо сходно и да ни даде някакъв знак. Така че най-вероятно последният ви сън да символизира нещо съвсем друго от това, което виждате.

5. Не всеки сънува в цвят

По последни данни, цели 12% от всички хора с нормално зрение сънуват винаги в черно и бяло. Всички останали сънуват в цвят. Освен това в сънищата ни често се повтарят общи теми – ситуации от училище, преследвания, сексуални преживявания, падане от високо, закъсняване, падащ зъб, летене, провал на изпит, катастрофа.

Все още обаче не е ясно дали сънищата свързани с насилие или смърт са с по-голям емоционален заряд за хората, които сънуват в цвят, или за онези, които на сън виждат всичко в черно и бяло.

6. Сънуваме само онова, което познаваме

Често сънищата ни са пълни с непознати хора, изпълняващи различни роли – знаехте ли обаче, че всички тези лица не са плод на въображението ви, те са реални хора, които сте срещали през своя живот, дори и да не ги помните. Злият убиец от последният ви сън може да е момчето от бензиностанцията. Всеки от нас вижда хиляди лица през живота си, така че съзнанието ни има значителен запас от герои, които да използва в сънища.

7. Сънищата ни предпазват от психози

Нови изследвания показват, че ако човек редовно е събуждан точно в началото на своя сън, дори и да е спал осем часа, само след 3 дни той ще се изпитва умора, трудности да се концентрира, раздразнителност, или дори халюцинации и знаци за психоза.

Когато обаче на същите тези хора участвали в изследването им се позволи REM сън (бързо движение на очите), техните мозъци наваксват изгубеното като увеличават съня прекаран в това състояние.

8. Всички сънуват

Всяко човешко същество сънува (освен в случаите на сериозно психологично разтройство). Мъжете и жените обаче сънуват различни неща и имат разнородни физически реакции.

В сънищата на мъжете присъстват по-често други представители на техния пол, докато при жените се срещат по равно герои от двата пола. Освен това, и при мъжете и при жените се появяват сексуални физически реакции в следствие на сънища, без значение дали самият сън е сексуален. В подобни ситуации мъжете получават ерекция, а жените повишен приток на кръв във вагината.

9. Забравяме 90% от сънищата си

В рамките на пет минути ще забравите половината от вашия сън, а след десет, вече 90% от него ще са безвъзвратно изгубени. Известният поет Самюел Колридж се събудил една сутрин след като бил сънувал фантастичен сън.

Той веднага започнал да описва на лист хартия цялото си съновидение, което по-късно се превръща в една от най-известните английски поеми “Кубла Хан“. По средата на поемата (на 54-я стих) нежелан гост на име Пърсон от Порлок прекъсва писането му, а когато Колридж отново се завръща към поемата, разбира, че сънят вече се е изпарил. Така “Кубла Хан” остава завинаги недовършена.

Друг любопитен факт е, че Робърт Луис Стивънсън измислил сюжета на “Доктор Джекил и Мистър Хайд” след вълнуващ сън. Мери Шели също била провокирана от сън да напише “Франкенщайн“.

10. Хората с нарушено зрение също сънуват

Онези, които са изгубили зрението си години след раждане могат да виждат образи в сънищата си. Хората с нарушено зрение по рождение, обаче не виждат никакви образи, но за сметка на това сънищата им са доста живи и изпълнени с различни звуци, миризми, осезания и емоции. Човек с нормално зрение едва ли би могъл лесно да си представи всичко това, но психологическата нужда за сънища е толкова силна, че може да преодолее дори това препятствие.

Допълнителни факти

1. Когато хъркате, не е възможно да сънувате.

2. Новородените деца не сънуват сънища свързани със себе си чак до три-годишна възраст. До осем годишна възраст децата сънуват много повече кошмари отколкото възрастните.

3. Ако сте събудени по време на REM сън (бързо движение на очите), е много по-вероятно да си спомняте съня по-живо отколкото ако се събудите от дълбок сън.

http://beauty.fashion.bg

6 интересни факта за сънищата

Купувате книга насън - значи мислите за секс-тройка

Менюто от последния обяд на "Титаник" продадено за 122 000 долара

10-те най-големи врагове на съня

Вярвания за скъпоценните камъни

Влияят ли биоритмите на любовта и секса?

Сънища за секс

За жените и съня

Видения и сънища предсказват събития

Кой тип жени трябва да избягвате

От гушкането без секс мъжете ни затъпяват

Как да си кучка, но не прекалено

Как да го прелъстиш без думи

 


Сходни връзки

Всички сънуваме | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди