изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:03 EEST
Натрихме носа на Холандия с 16 тона хашиш    
НовиниБългария спаси най-големия си враг за Шенген - Холандия, от тонове дрога. Антимафиотите ни разбиха голям канал за трафик на хашиш в държави от ЕС. Над 16 тона е трябвало да отпътуват към страната на лалетата и Белгия. Нашите служби обаче са разкрили схемата. Ударът им дойде като подарък за празника на МВР.


"12 тона хашиш бяха открити в склад в Мировяне. "По наши сметки стойността му е около 360 млн. евро на пазара", съобщи шефът на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров от самата складова база. Там пристигнаха също премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Цветан Цветанов и главният секретар на МВР Калин Георгиев.

Хашишът е дошъл у нас с кораб, който е пренасял легално английски гипсокартон, научи Дратс нюз. Плавателният съд е тръгнал от Бристол и по пътя си е спрял в Мароко. Там е бил натоварен с дрогата. В хода на разследването става ясно, че фирмата вносител на гипсокартона няма общо с наркоканала. Организаторите му са откупили стоката й, за да я използват като прикритие.

Цялото количество хашиш е било складирано в Мировяне, откъдето е трябвало да отпътува с камиони към страни от ЕС. В склада листовете гипсокартон са били изрязвани така, че като се подредят един върху друг по средата се образува кухина, в която се поставя дрогата. Камион, натоварен по този начин с 4,2 тона хашиш, бе спипан преди дни на ГКПП-Ферибот.

Антимафиотите са хванали следите на организаторите още през 2006 г., когато в Солун беше заловена пратка от 4,5 тона хашиш. Установено е, че те са наели склада в Мировяне. Това са Людмил Герасков и Борислав Петров, които се издирват. В гръцката афера преди 6 г. участваха и аверите на Герасков - Атанас Спасов и Димитър Готев, които най-вероятно са замесени и сега.

"За пореден път доказахме, че сме надеждна граница на ЕС. Тези тонове хашиш щяха да влязат в страните, които ни критикуват", отбеляза антимафиот №1 Станимир Флоров.

"На базата на тази операция сме информирали колегите си от Холандия и Белгия за получателите на пратката хашиш и за местата, където е трябвало да бъдат складирани", обясни министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Изпратена е допълнителна информация и до директора на Европол. Министърът благодари на колегите си за добре свършената работа и високия професионализъм. „България си изпълнява ангажимента като страна в бъдещето Шенгенско пространство и като пълноправен член на ЕС, която брани външните граници на съюза", посочи още Цветанов.

Според експерти цената на едро на хванатия хашиш е почти 59 милиона евро. При пласирането му печалбата би възлизала на 353 милиона евро.

Сателит заснел кораба

Корабът с хашиша е бил заснет от сателит. В Мировяне премиерът Бойко Борисов разясни схемата на транспортиране на дрогата.

Корабът идва до нашите териториални води и през нощта изхвърля нелегалния товар в морето, откъдето рибари ги ловят. Хашишът е опакован със специално фолио, което го пази сух и не му позволява да потъне. Пакетите са направени с дръжка, за да може рибарят с кука да ги придърпа и да ги сложи в лодката си. После се скриват в тайници от гипсокартон и отпътуват към границите за Европа. Там обаче има рентгени, които ги разкриват.

Оттук нататък разплитаме обратно нишката. Сега съм убеден, че много бързо ще стигнем и по-нататък извън България, където е натоварен корабът, заяви премиерът.

Световните агенции отбелязаха удара

Водещите световни информационни агенции също отразиха големия удар на родните антимафиоти.

Българската полиция откри рекордните 12 тона хашиш близо до София. Заловеното количество е три пъти по-голямо от това на предишната рекордна пратка, хваната само няколко дни по-рано, предаде АФП.

Българските власти съобщиха, че са заловили хашиш за 353 милиона евро, предназначен за Белгия и Холандия. Това е най-голямата пратка дрога, залавяна през последните 15 години, предаде агенция Ройтерс. България, която иска да докаже, че е готова да се присъедини към Шенгенската зона и да се справи с организираната престъпност и корупцията, е ключов транзитен маршрут за трафик на наркотици за Европа, отбелязва агенцията.

ИТАР-ТАСС пък цитира вътрешния министър Цветан Цветанов, който също изказа увереност, че България е готова за влизане в Шенген.
http://www.dartsnews.bg
 


Сходни връзки

Натрихме носа на Холандия с 16 тона хашиш | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди