изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:04 EEST
А НИ ПЪЛНЕХА ГЛАВИТЕ, ЧЕ ЦЪФТЯЛА АФРИКАНСКА ПРОЛЕТ    
Коментари

Ислямистите в Африка се обединяват. Три от най-големите екстремистки групи на континента вече ползват общи средства за финасиране и си разменят взривни вещества. Според генерал Картър Хем, главнокомандващ американските сили в Африка, това е \"сигнал за опасна ескалация на заплахите за сигурността на континента\".



Според генерал Хем най-яростните военни формации - \"Боко Харам\", \"Ал Шабаб\" и \"Ал Каида в ислямския Магреб (АКИМ)\", правят общи тренировки на своите бойци.

Радикалната салафитска секта \"Боко Харам\", която цели въвеждане на шариата в Нигерия и изкореняване на светския модел в страната, както и премахване на западния тип образование, пое отговорност за десетки терористични нападения, станали през последните месеци в страната. \"Боко Харам\" активизираха и нападенията срещу християнски църкви в Нигерия. В резултат на всички тези атаки през 2012 г. загинаха над 640 души. Преди 3 дни бойците от \"Боко Харам\" нахлуха в затвор в североизточната част на Нигерия и освободиха най-малко 40 свои сподвижници.

Ислямистката групировка \"Ал Шабаб\" е активна главно в опустошената от войните държава Сомалия и е обвинявана за поредица от терористични атаки в Кения. Миналата година тя пое отговорност за смъртта на сомалийския министър на вътрешните работи Абди Шакур Шейх Хасан. \"Ал Шабаб\" е съставена до голяма степен от чуждестранни наемници, много от които имат боен опит в Ирак и Афганистан. Между тях има дори американци и европейци. В момента групировката контролира големи площи от южната част на Сомалия, където по някои сведения, е наложила строгото спазване на шариата. Фракцията е сочена за виновна и за атентатите случили се в Уганда по време на Световното първенство по футбол през  2010 г., при които над 70 души намериха смъртта си.

АКИМ, която е свързана с Ал Каида, действа в районите на Северна Африка и Сахел. Сахел е граничната зона в Африка между Сахара на север и районa на юг, познат като Судан, едноименен с държавата Судан. АКИМ отвличат западняци за откуп и съдействат при търговията с наркотици в Африка. Организацията се сля официално със същинската Ал Каида през 2006 г. От тогава тя енергично се \"африканизира\", както се изрази миналата година координаторът на ЕС за борбата с тероризма Жил де Керхове. Тръгнала от първоначалния си терен - Алжир, Мали, Мавритания и Нигер, сега тя се опитва да се настани в Либия след Кадафи и да изгради връзки с \"Боко Харам\" в Нигерия.

САЩ и регионални служители се опасяват, че при невъзможността на властите да контролират северната част на Мали след военния преврат през март тази година, там може да се открие обширна зона за операции на ислямските екстремисти. Някои западни дипломати говорят, че страната може да стане дори \"западноафриканския Афганистан\". Генерал Хем заяви, че АКИМ вече действат \"съвършено безпрепятствено\" в северната част на Мали, където ислямистите са наложили строго спазване на закона на шариата. Терористичната фракция е заплаха не само за страните в региона, но също така има желание и намерение да атакува американски и европейски граждани.

Подчертавайки, че американската армия играе предимно поддържаща роля в Африка, генерал Хем допълни, че САЩ предоставят разузнавателна и логистична подкрепа за залавянето на  диктатора главорез на Уганда Джоузеф Кони. Кони е лидер на Божията армия за съпротивление (БАС) – армия от млади бунтовници, които тероризират Уганда в последните 20 години. Той е подведен под отговорност от Международния наказателен съд в Хага за множество военни престъпления, които включват поробване на деца с цел да ги използва за войници, убийства, осакатяване и изнасилвания. Джоузеф Кони е определян от мнозина като най-търсения човек в Африка и е обявен за официален враг на САЩ. Според световните мироопазващи организации той е терорист и често е сравняван с Осама бин Ладен. http://www.dartsnews.bg / ndtnews.hopto.org

 


Сходни връзки

А НИ ПЪЛНЕХА ГЛАВИТЕ, ЧЕ ЦЪФТЯЛА АФРИКАНСКА ПРОЛЕТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди