изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:57 EEST
13 странни факта за петък 13-и    
Любопитно

\"Лайв сайънс\" предлага 13 странни факта за деня на предразсъдъците.



1. Този страх има съвсем сериозни последици, според Центъра за управление на стреса към Института по фобиите в Ашвил. Там предлагат терапия за преодоляване на параскевидекатриафобията.

По техни изчисления индустрията губи стотици милиони долари заради страха на хората да пътуват в такъв ден и да сключват сделки.

2. Ако това ви плаши, може да страдате от параскевидекатриафобия. Това е дългият научен термин за страха специално от тази комбинация. Трискайдекафобия е болезненият страх от числото 13.

3. Не е ясно кога и защо петък 13-и е бил свързан с лошия късмет. Асоциацията може да е библейска - 13 са гостите на Тайна вечеря, когато е предаден Иисус. Той е разпънат на следващия ден - петък.

4. Възможно е и 13-и да е в немилост, защото е след 12-и, а това е броят на месеците и дните на коледните празници. Дузина са и знаците на зодиака, боговете на Олимп, подвизите на Херкулес, израелските племена и апостолите на Иисус.4. Каквато и да е причината, страхът от петък 13-и е много разпространен. Затова често хотели и болници прескачат 13-ия етаж, а летищата - 13-ия изход.

5. Следващата година с три петъка 13-и е 2015 д. Те се падат през февруари, март и ноември.

6. Радвайте се поне, че не сте рицар тамплиер от XIV век. На 13 октомври 1307 г. офицерите на френския крал Филип XIV нападат домовете на хиляди тамплиери и ги арестуват с обвинения за незаконна дейност. Макар и обвиненията да не са доказани, много от тях умират от зверските изтезания.

7. Съвсем уместно, режисьорът на психологическите трилъри Алфред Хичкок е роден в петък 13-и. Фидел Кастро също е роден на такъв ден и дата през август 1926 г.

8. Защо суеверията за петък 13-и толкова дълбоко се загнездват у нас? Според Томас Гилович, декан на катедрата по психология в Корнелския университет, мозъкът ни е прекалено добър в асоциациите.

\"Ако нещо лошо ви се случи в петък 13-и, двете неща ще останат завинаги свързани за вас и ще забравите всички останали дни с \"фатална\" дата, когато нищо не се е случило\".

9. За езичниците 13 е щастливо число, съответстващо на броя на пълнолунията за една година.

10. Американският президент Франклин Рузвелт не е пътувал в петък 13-и, нито е давал вечери за 13 души. Наполеон и президентът на САЩ Хърбърт Хувър също са имали трискайдекафобия - болезнен страх от числото 13.

11. Марк Твен веднъж бил 13-ият поканен на вечеря. Приятел го предупредил да не ходи. \"Беше наистина лош късмет. Те имаха храна само за 12 души\", разказал му по-късно писателят. Във Франция е прието ако предвидените гости се окажат 13, да се кани и 14-и, като понякога дори се прибягва до наето лице\".

12. Брокерът Томас Лоусън разказва в книгата си \"Петък 13-и\" през 1907 г. как негов колега се опитал да понижи индексите на Уолстрийт през деня с най-лош късмет. След това брокерите избягват всячески да купуват и продават акции на този ден, пише и в. \"Ню Йорк таймс\" от 1925 г.

13. Ще падне или правителството на Орешарски - днес България е под знака на мистиката.

 http://www.vesti.bg
 


Сходни връзки

13 странни факта за петък 13-и | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди