изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:33 EEST
Бомбата на камикадзето била 3 кг тротил, пуснаха фоторобот на предполагаем съучастник / Взривът 3 кг – наш е, камикадзето с пъст    
Новини Експертите са установили, че бомбата, с която терористът камикадзе взриви себе си и още 6-ма души на летището край Бургас, е била направена от около 3 кг тротил, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов в предаването "Панорама" на БНТ. Той отказа да каже повече подробности около разследването и установяването на самоличността на атентатора самоубиец. По-рано Цветанов съобщи, че една от версиите, по които се работи, е че той е имал съучастник.



 

Взривът 3 кг – наш е, камикадзето с пъстри очи от арабски произход

Междувременно израелски медии разпространиха фоторобот на предполагаемия съучастник на терориста. Изданието "Енерджи Маарив" съобщава, че портретът е взет от българската полиция, която се опасявала, че въпросното лице може да има втора бомба, предаде bTV.
Предполага се, че вторият терорист също е американски гражданин. Снимката се разпространявала сред хотелиери и рецепционисти, защото се смята, че съучастникът е останал по Черноморието.

От свидетелски показания пък става ясно, че самият атентатор, който е носел в себе си фалшива шофьорска книжка на името на човек от американския щат Мичиган, е бил с много късо подстригана коса и е носел перука по време на атентата. На кадрите от камерите от летището изглежда, че той е с дълга коса.

Както вече стана ясно, преди терористчния акт той е бил в Поморие и Равда, където се опитвал да наема кола, но му отказали, защото се усъмнили в него. Хората, които са говорили с чужденеца, разказаха, че той е имал арабски акцент и е бил мургав.

Иван Петров и Петьо Джингов са собственици на туристическа агенция и обменно бюро. На 15 юли - три дни преди атентата, той отишъл за първи път в туристическа агенция в Поморие. Искал спешно да наеме автомобил, първоначално за 4 дни. Носел много пари в банкноти по 500 евро, казаха пред БНТ собствениците на фирмата.

Те му казали, че не могат да реагират веднага и му предложили да дойде на другия ден. Той се върнал, но когато му взели документите, за да ги сканират, каза, че няма да вземе колата за 4 дни, а само за един.
Друг служител на офиса обаче се усъмнява в шофьорската книжка и разликата в снимката и вида на непознатия. След като усетил недоверието, мъжът видимо се притеснил и дори отказал автомобила.

Всички летища, пристанища, пощенски станции, автогари и жп гари в страната да функционират при повишени мерки за сигурност, е решил днес Кризисният щаб към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, съобщиха от ведомството. Взето е решение да отпаднат само част от мерките, които бяха въведени през последните 72 часа на международните летища.

Поетапно ще отпадне ограничението за пребиваване в зоните за обществен достъп на аерогарите за посрещащите и изпращащите пътниците. Целта е максимално бързо летищата да се върнат към нормален ритъм на работа, за да се избегнат неудобства за пътниците. Националната компания "Железопътна инфраструктура" и "Холдинг БДЖ" ЕАД ще продължат да работят при повишени мерки за сигурност.

Екипите на ДАИ патрулират на големите автогари и извършват проверки. Пристанищата също следват указанията на Кризисния щаб. Повишен е и контролът на пратките в системата на "Български пощи" ЕАД.

Междувременно премиерът Бойко Борисов е провел половинчасов разговор с американския президент Барак Обама, който е осъдил "варварския акт" на летище Бургас. www.dir.bg

Взривът 3 кг – наш е, камикадзето с пъстри очи от арабски произход

В аутопсията днес участвали български и израелски лекари

Все още се издирва самоличността на съучастника от българска страна на камикадзето, което се взриви на Летище Бургас. Според източници на Бесове.бг човекът бил от елховското село край турската граница Лесово, където има ГКПП за южната ни съседка и много запустели къщи. Дали обаче съучастникът му е постоянно живеещ там или е наел някоя от къщите, не знаем. Разпитват се всички жители в околностите, но те не са много. Взривът е самоделно изготвен. Тежал е 3 кг и в момента, в който е дръпнат предпазителя е висял в областта на гръдния кош на камикадзето. Според данни на участници на приключилата днес аутопсия, главата е напълно съхранена, също така ръцете и краката. Тялото обаче е разкъсано. ДНК профилът вече се върти в масивите на чуждите разузнавателни служби. Самоличността на самоубиеца не е установена. Косата му е черна, 10 см., права. Ходел е с перука, която също е намерена – на 25 метра от автобуса. Кожата му е бяла, очите пъстри. На пръв поглед има европеидни черти, но експертите са категорични, че има арабски произход. Ръстът му е 182 см.

Атентаторът изобщо не се е качвал в автобуса, не е слагал експлозива в багажното, стоял е до автобуса откъм задната му част. Бомбата е задействана отвън, той самият е стоял там. Най–тежко пострадалите са в задната част на автобуса. Последните 4 дни преди атентата камикадзето обикаляло между Равда и Поморие. Дал на таксиджия 100 лева за 10-15 километра разстояние.

Най-интересното от аутопсията днес е, че присъствалите български лекари не са докоснали главата на атентатора. Върху нея са работили израелските им колеги по религиозни причини. Нашите са изследвали взетите биопсии.

Фотороботът, който днес се разпространява от полицията в Равда отговоря на друго описание – на мъж с къса коса, 1 см., с черни очи. Предполага се, че това е съучастникът на атентатора. http://besove.bg/

ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРСКИЯ КЪРВАВ АТЕНТАТ НА ЛЕТИЩЕ САРАФОВО ОТ 18 ЮЛИ /ВИДЕО И СНИМКИ/ ОБНОВЯВА СЕ

 


Сходни връзки

Бомбата на камикадзето била 3 кг тротил, пуснаха фоторобот на предполагаем съучастник / Взривът 3 кг – наш е, камикадзето с пъст | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди