изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 07:40 EEST
Финландска връзка в атентата    
Новини

Финландия и държава от американския континент бяха включени вчера в разследването на атентата на летище Сарафово, научи "Труд". При терористичния акт загинаха 7 души - петима израелци, един българин и терористът самоубиец. Двете държави са получили задачи във връзка с установяването на самоличността на камикадзето. Според непотвърдена от полицията информация една от версиите е, че по произход той е от смесен брак между финландка и арабин.



Най-вероятно нашите разследващи са възложили на спецслужбите в двете държави да издирят родителите, да ги разпитат и вземат генетичен материал за ДНК анализ. Така профилът, изведен вече от останките на атентатора, ще бъде сравнен с този на майката и бащата.

"Достатъчна е ДНК дори и от единия родител, за да бъде установена самоличността с точност до 99,9%", казаха експерти.

Финландия и държава от американския континент бяха включени вчера в разследването на атентата на летище Сарафово, научи "Труд".

При терористичния акт загинаха 7 души - петима израелци, българският шофьор на автобуса Мустафа и терористът самоубиец.
Двете държави са получили задачи във връзка с установяването на самоличността на камикадзето.

Според непотвърдена от полицията информация една от версиите е, че по произход той е от смесен брак между финландка и арабин. Любопитно съвпадение е, че майката на шведския гражданин, за когото МВР категорично отрече да е камикадзето, също е финландка.


Най-вероятно нашите разследващи са възложили на спецслужбите в двете държави да издирят родителите, да ги разпитат и вземат генетичен материал за ДНК анализ. Така профилът, изведен вече от останките на атентатора, ще бъде сравнен с този на майката и бащата. "Достатъчна е ДНК дори и от единия родител, за да бъде установена самоличността с точност до 99,9%", казаха експерти.

Криминалистите ни попаднали на следа за камикадзето час-два след като снимката му бе разпространена от медиите. Таксиметров шофьор, който работи в Равда, го разпознал като свой клиент.

Таксиджията стоял на обичайното си място- вдясно от кметството на Равда, и чакал клиенти, когато се появил чужденецът. Той наел колата до летището.
"Не знаем кой е колегата, който го е возил", казаха вчера таксиджии от Равда. 50 лева струвал маршрутът до летището, а с автобус е десет пъти по евтино. Камикадзето се появил откъм хотел "Соул Несебър палас".

"Странно е, че не е наел колеги там. Пълно е с таксита. Най-вероятно някой го е докарал до Равда", коментираха шофьори.

Според окръжната прокурорка на Бургас Калина Чапкънова атентаторът е ходил с такси и към 11 ч същия ден, за да огледа летището. Втори шофьор също го е разпознал.

От четвъртък следобед полицаи чукат от врата на врата в Равда и разпитват, тъй като има информация, че терористът е нощувал в градчето. Издирва се и негов вероятен съучастник или ятак. Ченгетата носят фоторобот, изработен по свидетелски показания.

На изображението терористът е с къса коса и лицето му е скулесто. Така го описва и Афродита Петрова от Поморие (виж по-долу).
Според запознати полицаи търсели следи от чужденеца и в Слънчев бряг. Възможно било атентаторът да е отседнал в някой от апартаментите, купени от чужденци, които докато отсъстват, често ги отдават под наем. Така собственикът понякога въобще не разбира, че е имало наемател в жилището му.

Не е изключено камикадзето да е бил при евентуални свои съучастници в курорта. Проверки се извършват и в Несебър и Поморие.

Все още не е ясно откъде терористът е влязъл в България. Вчера се появиха версии, че може да е дошъл от Румъния и да е пребивавал известно време в Русе.

Такова лице обаче не е открито в информационните масиви на Дунав мост, съобщиха работещи по случая. Полицейски проверки по хотели и заведения след атентата се правят по стандартна процедура не само в Русе, а и в цялата страна, уточниха от ОДМВР. Те са част от повишените мерки за сигурност по жп гари, пристанища и летища.

Междувременно вчера в якорудското село Юруково бе погребан Мустафа Кьосов, шофьор на взривения автобус. В селото бе обявен траур. Цялото местно население е шокирано и потънало в скръб.

36-годишният Мустафа оставя сираче - дъщеря на 11 години. Съпругата му Емине е безработна, Мустафа също дълго време бил без препитание и затова заминал на сезонна работа като шофьор в Бургас.

"Мюсюлмани сме, но не разбираме каузата на терористите. В Корана не пише, че трябва да се взривяват хора", коментираха местни жители, които са българомохамедани.

Според роднини на загиналия фирмата, в която работел Мустафа, открила банкова сметка на името на съпругата му Емине. "Хората казаха, че ще помогнат с каквото могат", обясниха близките на загиналия.

Собственичка на туристическо бюро:  Камикадзето беше с остригана глава 

"Мъжът влезе първо при мен. Беше подстриган почти нула номер. Търсеше кола под наем, без да има претенции за модела. Изпратих го в съседното помещение, където бяха съпругът ми и брат ми, защото не говоря английски."


Това разказа пред "Труд" вчера Афродита Петрова. Заедно със съпруга си Иван, който е бивш полицай, тя притежава туристическа фирма - "Афродита турс", както и фирма за отдаване на коли под наем. Офисите на двете дружества се намират на улица "Княз Борис" в центъра на Поморие, до Руския паметник.

Първото посещение на камикадзето в семейната фирма било на 15 юли, три дни преди да взриви бомбата на летище Сарафово. След краткия си разговор с Афродита той влязъл в другата стая, където били съпругът Иван и брат . Клиентът казал, че търси автомобил под наем.

Договорили се да дойде на следващия ден и да вземе кола, тъй като в момента нямало свободна. Уговорили си среща в 9,00 ч сутринта, но мнимият американец закъснял. Дошъл с час по-късно.

"Това също ме учуди", коментира туроператорката. Уж американците се славят с точността си, а просрочи срещата с цял час. Освен това терористът отново не пожелал да погледне каква е колата. Не го интересували нито цветът, нито марката. Вместо с паспорт се легитимирал с американска шофьорска книжка.

Съпругът и братът на Афродита взели документа и го поставили на скенера. Книжката не издържала проверката.
"Съпругът ми е бивш полицай и има нюх - веднага се усъмни. Върнаха му документите и не му дадоха кола. После коментираха, че книжката му е фалшива", разказа Афродита Петрова.

"Според мен този човек беше с фалшива самоличност", категорична е тя. Явно документите са откраднати, защото мъжът от снимката на шофьорската книжка не приличал на клиента, който искал да наеме кола. Освен това говорел английски език със странен акцент.

Семейството го разпознало, когато излъчили клипа с терориста по телевизията.
"Имам деца и като всяка майка се притеснявам. Когато чужденецът влезе, синът ми беше до мен. Това са ужасни неща. Новината за атентата ни потресе", каза тя.

 

Изследват бомбата по 100 чувала с отломки 

100 чувала с отломки от взрива на бургаското летище са събрани и предадени за анализ в специализирана лаборатория в София, съобщи вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. Очаква се днес експертизите да станат готови. Те ще дадат отговор какъв е видът на взрива, количеството и начина му за задействане.


Специалистите трябва да дадат отговор и къде е била направена бомбата - дали е внесена готова у нас или е сглобена тук. Цветанов потвърди, че службите усилено работят по хипотезата, че камикадзето е имал съучастник на наша територия.


"Винаги се издирват лица, които биха могли да подпомагат по някакъв начин атентаторите", лаконичен бе министърът.

Освен взрив в устройството имало поставени пирони, сачми и други дребни предмети за по-голям поразяващ ефект.


Най-силно от задействаната адска машина пострадал самият атентатор. Части от тялото му били разпръснати на около 50-60 метра от епицентъра на взрива.
ДНК анализ потвърдил кои от събраните човешки останки са негови, съобщи още МВР шефът.

Той отрече информацията, че час преди атентата анонимен глас заплашил, че на летището ще се случат страшни неща. Цветанов каза, че не отговаря на истината и слухът за съпричастност на терориста към българско крило на "Хизбула", както и, че атентатът бил подготвен в Източните Родопи.

МВР: Мехди не е атентаторът

Шведският гражданин Мехди Мохамед Гезали (33 г.) не е извършителят на самоубийтвения атентат в Сарафово, обяви МВР.

Шведските власти също отрекоха появилите се в медиите догадки, че той може да е автор на терористичния акт.


Мехди Гезали е бивш затворник от лагера в Гуантанамо от 2002 до 2004 г. Преди това изучавал ислям в Англия, пребивавал в Афганистан и Пакистан. Подозренията паднали върху него заради приликата му със снимката на атентатора. Майка му е финландка, а баща му - алжирец.

Вчера стана ясно, че Финландия е включена в установяването на самоличността на терориста.

 

Кръв, команди, свещи и проверка на летище Бургас 

Взвод от 20-30 мъже и жени в зелени униформи марширува по паркинга на летището край Бургас. Прозвучава команда на иврит, която най-вероятно гласи: "Стой!", защото всички замръзват на място. Следващата сигурно е: "Свободни сте!". Войниците тръгват на групички по летището.

Някои сядат на пейките за пътници на сянка, други - в капанчетата пред бутилки кола и сандвичи. Трети говорят със свои колеги с оранжеви, жълти, сини или бели униформи от други израелски служби, мобилизирани след кървавия атентат от 18 юли.

Така изглеждаше бургаската аерогара, отворена в четвъртък малко след 18 ч. Стотици туристи отиваха до терминал "Пристигащи", за да видят мястото на паркинга отпред, на което атентаторът самоубиец взриви автобуса с израелци. Пред погледите им невъзмутимо продължаваха да работят доброволците от израелската неправителствена организация ЗАКА.

Както писа вчера "Труд", в Израел денонощно дежури спецотряд от 1500 души, който разполага с 34 линейки и 162 мотоциклета. Задачата им е да прибират всички човешки останки до последна капка кръв на свои съграждани, убити в родината или в други страни.

ЗАКА помага да се спази еврейската религиозна традиция. Канонът повелява, че дори и късче от мъртвия не трябва да остане непогребано.
Петна от кръв, парченца човешка плът се виждаха по огради, билбордове и стени на 50-60 метра от паркинга. Доброволците от ЗАКА, започнали работа още преди изгрев слънце, бързаха да приключат, преди да се е стъмнило, тъй като полетът с 5-те ковчега на жертвите на атентата бе насрочен за полунощ.

Две жени запалиха свещи и оставиха няколко стръка цветя на асфалта, където личаха следите от горелия автобус. "Аз и приятелката ми дойдохме от Бургас, за да видим мястото и да почетем паметта на загиналите по християнски.

За нас не е правилно тук отново да паркират автобуси все едно, че нищо не е станало. Трябва да го оградят поне с ленти или да направят някакво островче с паметна плоча", говореше едната от жените, която не поиска да си каже името.


Заради засилените мерки на КПП-то с бариера към летището се образува колона от автомобили, микробуси и автобуси. Ченгета отваряха багажниците, проверяваха документите на пътуващите, а група по сигурността гледаше със специални огледала да няма монтирана бомба по ходовата част на возилата.

Отникъде обаче не се чуваше ропот на недоволни. Всички разбираха, че няма начин контролът да не е затегнат след толкова жесток терористичен акт.
"Строгите мерки за охрана на летището продължават - съобщи вчера кметът на Бургас Димитър Николов. - В зоната на летището се допускат само пасажери, но не и посрещачи и изпращачи.

Право на достъп имат и представители на туроператорски, спедиторски и транспортни фирми, които посрещат пристигащи туристи или пратки.
Сутринта имаше напрежение на терминалите за излитане при рентгените. Туристи чакаха по час-час и половина. Наложи се да се облекчат мерките за сигурност и в момента няма напрежение сред пътниците."

http://www.trud.bg

ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРСКИЯ КЪРВАВ АТЕНТАТ НА ЛЕТИЩЕ САРАФОВО ОТ 18 ЮЛИ /ВИДЕО И СНИМКИ/ ОБНОВЯВА СЕ


 

 


Сходни връзки

Финландска връзка в атентата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди