изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:34 EET
95 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА ГЕН. ИВАН КОЛЕВ    
Общество

На 29 юли се навършиха от 95 години от смъртта на генерал  Иван Колев. Нека си спомним за него посредством надгробното слово от генерал от пехотата Тошев  в храм ”Св.Неделя”:



 

Опечалено  събрание,

Застанали около скъпите останки на милия покойник, когато със сълзи на очи и със задавен глас се готвим да кажем последното прости на героя, чувствам се безсилен да изкажа всичката горест и печал, които тъй дълбоко ни съкрушават, не намирам достатъчно покъртни думи, липсват ми подходящи, от дън  душата изрази, за да предизвикам още пострадни въздишки и изблик на ридания у всички ни тука, като заслужена дан на благородния юнак, дал всичко за общото благо, положил живота си за милото Отечество.

Природно благ и скромен, чудно коректен в обществото и в службата, в гърдите на тоя български син туптеше сърцето на лъв, сърце и душа - богати със залози за самоотвержни дела и на възвишена любов към България, които мощно се проявиха в борбата с враговете, дошли от север да ни наложат позора и да изковат нашето пропадане и пълната ни гибел.

Там, по добруджанските полета, свил строго вежди, вперил орлов поглед и обърнат цял във внимание, той трепетно следеше еволюциите на неприятелските пълчища и изведнъж пристанал на стремената, с бързината на вихър, тласкаше храбрите ескадрони на грозна сеч и носеше ужас и изтребление в редовете на превъзходящия по число неприятел.

Победител при Кочмар, Добрич, Кара Омер, Первели, Кара Мурат и пр., той бе един от най-главните виновници за общата победа, за вражеското, колкото позорно, толкова и грандиозно по размерите  си поражение.

Добруджа нему наполовин дължи свободата си: целокупна България - спасението си от страшната опасност от север, и грозната отплата на румъните, за поруганията, които ни нанесоха през 1913  година.

Роден и изкърмен в скромна селска къща, той израсна в славен отечествен герой, в епически великан, който оставя в завет най-ярки примери за честно изпълнен дълг и безстрашно самопожертвуване.

Блажена да бъде паметта на майката, що е изкърмила юнашко чедо, гордост и похвала за народа, от който е излязъл такъв доблестен гражданин и славен войн: чест и слава на армията, що даде гения, тъй богат с творбата си на полето на честта, делата на когото ще служат като редки примери за назидание и поука в историята на конницата на целия свят.

Да, неизмерима е загубата на българския народ и за армията. Съболезнованията, изказани от доблестните ни съюзници и големите почести, отдадени на героя при тържественото му опело във Виена, свидетелствуват,че всички ценят скъпата ни загуба !

Днес нашата славна конница, събрана вкупом за тържествена панихида на бойното поле, едновременно с нас, оплаква горко славния си началник и възнася топли молитви за успокоение душата на героя. Вихровите нявга ескадрони там коленопреклонно леят искрени сълзи и с въздишки, изтръгнати от дълбочината на сърцето, отдават последнята дан на орела си командир, който отлетя, отмина за всякога вече!

Плачете горко, славни конници, плачете всички българи: героят, страшилото за враговете, геният военен – е загубен за завинаги!...

Но що казвам?... Гласът на покойния като лъх се донася до мене и аз схващам завета му, който ни вещае:

-           Аз ще пребъда всякога с вас, възроден в хиляди български синове, достойни мои последователи по пътя на славата и усъвършенстването! Обичайте България! Жертвувайте се за нейното благо, както направих аз, неин верен син и скромен служител!

-           А на вас, юнаци славни, дошли днес пратеници при гроба от любимата му конница, той казва: Занесете моя жарък поздрав на славните бойни другари, на моите юнаци офицери и войници! Предайте на всички, моя дух ще витае животворно над тях и моята сянка ще ги предвожда все тъй мощно в бранната сеч, за славата и величието на България.

-           Бог да прости  великия покойник!

-           Вечна да му  бъде паметта! Амин!   

Из „Генерал-лейтенант Иван Колев. Добруджанският герой” /сборник/, втора част, 2008 г., стр. 423-424.

                                                                                                      Подготви Тодор Нинов

 


Сходни връзки

95 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА ГЕН. ИВАН КОЛЕВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди