изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:10 EEST
Гепард срути с огромна разлика световния рекорд на Болт на 100 м спринт    
Любопитно

Женският гепард Сара направо разсипа световния рекорд на 100 м спринт, като спря хронометъра на 5,95 секунди. В сравнение с нея световният рекордьор Юсеин Болт с неговите 9,58 сек изглежда категорично тромав, съобщава статията на Руф Смит в "Нешънъл джиографк" (тук със съкращения).



Бягането на 11-годишната гепардка от зоопарка в Синсинати, САЩ, бе проследено с радар, който определи скоростта й на 98 км/ч, гласи съобщение от администрацията на зоопарка. "Нешънъл джиографик" фотографира Сара и други гепарди за ноемврийския си брой, който ще включва безпрецедентни високоскоростни снимки.

Според съобщението спринтът на Сара от 20 юни представлява най-бързото измерено пробягване на 100 метра от същество на тази планета. Това не е изненада за Кейтрин Хилкър, която е отгледала гепардката от мъниче: "Никой не може да бяга като Сара. Тя е специална. Знаех, че може да пробяга разстоянието за под 6 сек, но да го видя как става беше чудесно".

По време на фотосесията 5 гепарда се съревноваваха в спринтове по няколко пъти дневно. За тях бе като игра да се стрелнат от задницата на един от фургоните на зоопарка и да преследват пухкави изкуствени кучета, дърпани с висока скорост по поляната от корда. Гепардите са привикнали към дълги спринтове за посетителите в зоологическата градина, които обичат да наблюдават този природен спектакъл. Подобнии демонстрации са полезни не само за физическото състояние на котките, но и за каузата за набиране на средства за тяхното опазване.

За снимачния екип и гледачите на животните дните на снимките бяха доста дълги, горещи и пълни с предизвикателство. Гепардите са най-бързите сухоземни същества, които ускоряват приблизително като "Ламборджини", но те са и индивидуалности. Имат настроения като хората и някои от тях са по-добри атлети от други, каза Хилкър. Времето за изминаване на 100-те метра в опитите на петте гепарда варира от зашеметяващите 5,95 сек на Сара до "пешеходните" 9,97 сек на млад мъжки гепард, който си тичал разсеяно.

Ако световният рекорд в бягането на Сара изглежда от човешка гледна точка впечатляващ, то почти сигурно е, че дивите гепарди - жилести, гладни и преследващи антилопи за оцеляването си - понякога бягат и значително по-бързо. "Това тук им беше само за удоволствие - отбеляза Хилкър - те знаят, че ще бъдат нахранени и виждат финалната линия". http://www.tvevropa.com

 


Сходни връзки

Гепард срути с огромна разлика световния рекорд на Болт на 100 м спринт | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди