изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-08-13 @ 03:36 EEST
ПРОЕКТ ЩЕ ПРАВИ ПО-ДОСТЪПЕН ГОЛЕМИЯ ОСТРОВ    
КултураС проект „Създаване на екологично и културно-туристически продукт –„Селищна могила на Големия остров”, с.Дуранкулак, Община Шабла”, ще кандидатства морската община по Програмата за развитие на селските райони-. Съгласие за това е дал на последното си заседание Общинският съвет. Посочва се, че като археологическият комплекс „Селищна могила на Големия остров“ в Дуранкулашкото езеро е със световно културно значение и е емблематичен за района на Добруджа и Долния Дунав.


Селищната могила на Големия остров в Дуранкулашкото езеро е началото на първата протоцивилизация в човешката история - две хилядолетия преди Египет и Месопотамия. Тук са намерени първите праисторически гробове. Те съставляват най-големия, известен до днес на археологическата наука, праисторически некропол в света.
На територията на археологическия комплекс се намира антично светилище на Великата богиня-майка Кибела, което е от края на ІV – І в. пр. Хр. Светилището на трако-фригийското божество е изградено в карстова пещера. По време на разкопките е открита оброчна плоча на богинята и находки от споменатия период. Интерес представлява намереното старобългарско селище от ІХ – Х век. Открити са повече от 240 постройки, някои от които с кръгла юртообразна форма и архитектура.
С реализацията на проект ще се постигне оптимална публичност на туристическия обект и възможност за свободен достъп до уникалната флора и фауна в района. НДТ

ОТЛИЧИХА ДУРАНКУЛАК СЪС ЗЛАТЕН ПЕЧАТ ЗА УНИКАЛНО ЕВРОПЕЙСКО СЕЛИЩЕ

АРТПЛЕНЕР СЪС СЕМИНАР \"ДУРАНКУЛАК 2004\" СЕ ОТКРИ ВЧЕРА

ИСТОРИЧЕСКИЯТ МУЗЕЙ СЕ СДОБИ С ФИЛМА \"ПЛАСТОВЕ\"

 

 


Сходни връзки

ПРОЕКТ ЩЕ ПРАВИ ПО-ДОСТЪПЕН ГОЛЕМИЯ ОСТРОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди