изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 16:12 EEST
Танорексия - новата мания на тийнейджърите    
Здраве Д-р Андреева разяснява рисковете от маниакалната пристрастеност към слънчевия загар

Дай им на тийнейджърите да изпадат в крайности. Хормоналната буря ги кара да вършат какви ли не лудории, но някои са опасни за здравето им.

В последните години се прибави и нова мания сред младите, която придобива застрашителни размери - танорексията. Така се нарича болестта (от английски tan –тен) означаваща болезнена, маниакална пристрастеност към слънчевия загар.

Както анорексичките се чувстват вечно дебели, дори когато станат 32 килограма, така и при танорексията обсебените се намират за много бледи, независимо от добрия си тен.

Най-често жертва са младите момичета между 13 и 20 годишна възраст. Обикновено са слаби, подлагащи се на диета, с хранителни нарушения и много амбициозни.

За тях мечтания тен се превръща в своебразен начин за себеутвърждаване и изява. В преследване на целта си те не се спират пред нищо - ще се лишат от много неща, но ще намерят средства за солариум, въпреки високите температури и жаркото слънце ще се пекат на плажа цял ден, дори в обедните часове.

Често се стига до истинска абстиненция, ден без слънчеви лъчи се превръща в трагедия. Причината е, че при облъчване с  UV лъчите се отделят ендорфини – хормоните, които карат човек да се чувства щастлив и намаляват стреса.

Решението на този проблем не е лесно. Трябва да се потърси консултацията на психолог както при всяка зависимост. Във всички положения детето има някаква липса, която компенсира с прекаления тен.

Или иска да привлече внимание към себе си, ако подсъзнателно се чувства недооценено, отхвърлено, необичано достатъчно. Но освен психичен проблем, прекаляването със слънчеви лъчи, било те естествени или изкуствени, води до сериозни последици и за физическото здраве в дългосрочен план.

Вярно е, че слънцето дава сила и енергия, закалява, помага за образуването на витамин D,  но само в умерени, разумни дози. Детската и младежката кожа е много по-уязвима, отколкото "дебелата", загрубяла кожа на възрастните.

Младата кожа е много тънка и фина и лесно се уврежда. Лошото е, че негативните последици не се усещат веднага, а след няколко години. Категорично е доказано, че ракът на кожата при възрастни е пряко свързан със слънчеви  изгаряния в детската възраст.

Кожната клетка има "памет", която пази информация за слънчевата агресия цял живот. Затова експерти към СЗО препоръчват да се забранят солариумите за деца под 18 години, ако нямат изрично лекарско предписание.

В много страни процедурите в солариум се провеждат само под надзора на специалист и с ограничения на възрастта. Оказва се, че изкуствения тен е много по-опасен от слънчевия. Съвременните солариуми излъчват 15 пъти повече ултравиолетови лъчи, отколкото слънцето.

Те не само увеличават риска от рак на кожата, но я увреждат, тя изтънява и губи еластичност, появяват се пигментни петна, преждевременни бръчки, даже катаракта (перде на очите), може да се активира кожна туберкулоза.

В  солариумите ултравиолетовите лъчи се превеждат през специални филтри и са дозирани, но можем ли да бъдем сигурни в това като се знае, че повечето у нас са внесени втора употреба и не са в първа младост?

Все пак солариумът не трябва да се анатемосва. Нищо лошо човек да си подготви кожата преди лятната почивка на море например. Разумното използване на солариума предполага постепенно излагане под лъчите му, започва се с не повече от 4-5 минути и се стига максимум до 10-15.

Косите, очите и гърдите трябва да са добре защитени. Според дерматолозите в никакъв случай не трябва да се правят сеанси в два последователни дни.

Разумният, предпазлив подход и към слънцето гарантира извличане полза за здравето и настроението. Хората с много светла кожа и децата не е необходимо да се излагат пряко на слънчевите лъчи.

И под чадъра на сянка отразената слънчева светлина ще си свърши полезната работа. Забравете за плаж между 11 и 16 часа, тогава лъчите са най-агресивни. Децата до 3 години трябва да избягват пряката слънчевата светлина, а за бебетата до една годинка това е абсолютно противопоказно! http://www.edna.bg

 


Сходни връзки

Танорексия - новата мания на тийнейджърите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди