изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:31 EEST
УПРАВЛЕНИЕТО НА ЕДНА ОБЩИНА НЕ СЕ РАЗЛИЧАВА ОСОБЕНО ОТ ДАДЕНОСТИТЕ В ЧАСТНИЯ БИЗНЕС    
Интервюта

Дияна Илиева - зам.-кмет на община Тервел, пред НДТ



- Г-жо Илиева, ако обичате, да се представите за читателите на в. \"Нова добруджанска трибуна\". Бихте ли разказали какво образование имате, къде сте работили преди да станете заместник кмет на Тервел?

- Имам диаметрално противоположни, но както се оказа в практиката - взаимно допълващи се специалности. Завърших висшето си образование в Института по ветеринарна медицина в Стара Загора, след това следдипломна специализация по банково дело в Икономическия университет във Варна и приключих с бакалавърска степен по английска филология във Великотърновския университет. По добро стечение на обстоятелствата работих и по трите специалности – само в Тервел. Бях ръководител на овцеферма, кредитен инспектор и счетоводител в банка и за кратко – учител по английски език. Този микс от различни професионални сфери ми помогна да опозная аспекти от живота на различни групи от хора в общината.

 

- От кога сте зам.-кмет? Кои са Вашите ресори, приоритети в работата?

- Кметът на Общината – г-н Живко Георгиев, ме включи в екипа си в началото на 2004 година. Не се занимавам с политика и затова възприех длъжността като задължение да работя професионално за разширяване на кръга от услуги и дейности на общината. В първите две години приоритет бяха образованието и младежките дейности. Стремихме се да създаваме нови възможности за децата – за изяви, за занимания. Изключително благодарна съм на учителите, читалищните деятели и самодейците от Тервел и селата – те бяха хората, които ни подкрепиха, когато започнахме да печелим и реализираме първите за общината инфраструктурни проекти. От началото на 2006 година, а и до сега се занимавам предимно с проектите с външно финансиране. Иска ми се да мога да отделям повече време за образованието, културата и социалните услуги, защото те са нещата, които те свързват с хората. За съжаление не мога да си го позволя като време – всеки пропуск, в който и да е от проектите и на която и да е фаза от него, могат да причинят щети на общината и така следващите един след друг проекти изискват много време и внимание. Успокоявам се с това, че всички начинания по сгради, пътища и елементи от градската среда в крайна сметка са предназначени за хората в общината и са база за по-добри образователни и социални услуги, така че - това очевидно е моят начин да съм полезна. Мисля, че изградихме добър общински екип и можем да се доверим на хората, които сега се грижат за социалните услуги, заетостта, чистотата, образованието и културата.

 

- Трудно ли е да си зам.-кмет? Натоварено ли е ежедневието на човек, който заема този пост?

Това е много странна длъжност. Няма никакви граници и рамки за нея. Управлението и работата на една община сега не се различават особено от даденостите в частния бизнес. Много хора все още смятат, че има някой, там някъде в София, който наставлява общините и ги финансира. Всъщност е съвсем различно – конкуренцията между общините е много голяма. Понякога се одобряват само 20 или 30 процента от подадените проекти. Всяка една фирма може да осъди община и да предизвика запориране на сметките й, а всяка една финансираща програма може да наложи финансови корекции по проекти и да се генерира общинска задлъжнялост в големи размери. Общината е един от всички оператори в икономическото пространство и ако няма добро управление доста бързо може да стигне до финансов колапс. И тук като в бизнеса можеш да си по-консервативен и да не поемаш рискове. Когато говорим за община, рисковете са  големите инфраструктурни проекти. Тогава е безопасно, но не си конкурентноспособен и хората, които живеят в такава община, не получават всички придобивки, които биха имали, ако кметът и заместник кметовете поемат премерени рискове и работят повече. Така че това е работа, в която сам си слагаш граници и определяш колко да ти е трудно. Ние като кметски екип се увличаме от новите възможности, а те обикновено са съпроводени с трудности и голям обем работа. По тази причина е натоварено, но мисля, че така осмисляме мисията си да бъдем кметски екип на общината.

 

- Кои са качествата, които трябва да притежава един управник, във вашия случай - зам.-кмет, за да е успешен?

- Не съм се стремила да правя анализи в тази посока и не знам дали има някаква формула за успех за кмет или заместник-кмет. Това в случая могат да преценят само хората в общината. Когато трябва да взема някакво трудно решение обикновено се доверявам на интуицията си. Струва ми се, че жените имаме това предимство да сме в по-голяма степен интуитивни същества. Мисля, че за да си успешен ръководител, независимо дали става дума за община или друга организация,трябва да влагаш много труд и да трупаш експертиза в различни сфери. Трябва и да си отговорен и да преценяваш кое от нещата, с които се захващаш, е полезно за голяма общност от хора. Може би тогава се увличат и останалите край теб и с тяхна помощ се постига повече.

 

- За никого не е тайна, че Вие имате голяма заслуга в разработването на проектите, които печели и реализира вече години наред община Тервел. Какво е разковничето на успеха? На какво залагате, когато тръгвате към определено проектно предложение?

- Истина е, че печелим финансиране за повечето си проекти. Разбира се има и такива, за които не успяваме да се преборим – за радост са малко. Често си казваме, че проектите ни са „истински”. Наричаме ги така, защото не са правени от външни експерти, а от нас и така всички обосновки за съответствие с конкретна схема за финансиране, които подлежат на оценка, за да се стигне до одобрение на проекта, са детайлни, лишени от клишета и базирани на реалностите в общината. Може би така получаваме по-добри оценки. Мисля обаче, че правенето на един проект е по-леката част от целия проектен цикъл. Много повече експертиза, работа и справяне с рискове костват обществените поръчки за избор на изпълнители, управлението на дейностите и отчитането на проектите. Не са малко трудностите и в предпроектните фази. Много често изискванията на финансиращите програми затрудняват институциите, които имат законов ангажимент за извършване на определени дейности в предпроектните фази и се създават трудно решими казуси. В крайна сметка обаче този, който е предприел начинанието, т. е. кметският екип, трябва да намери пътя и да си разреши проблема.

 

- Прави впечатление, че през последните години общинското ръководство прави много за задържането на младите хора в Тервел. Важно ли е това за един град, за една община?

- Повече от младите хора ще си остават в града или няма да късат връзката си с него, ако имат възможност да си изкарват прехраната тук. Важно е да им се осигуряват възможности за развитие в детска възраст, но това е решение само на едната страна от проблема с миграцията. Далеч по-важно е да има повече работни места. Затова се опитваме да не пропускаме възможности за заетост или създаване на облекчения за малкия бизнес – било чрез програми за заетост и квалификация, било чрез поставяне на изискване към изпълнителите по инфраструктурни проекти да наемат безработни от общината, било чрез създаване на инструменти като МИГ, които могат да оживят бизнеса.

 

- Един от последните спечелени проекти на община Тервел и за изграждането на МИГ съвместно с община Крушари. Ако обичате, споделете какви ще са конкретните ползи за хората от реализирането на този проект.

- Наистина, могат да се нарекат „конкретни” ползи. Стратегията за местно развитие е разчетена така, че за период до края на 2013 година да бъдат разгледани, одобрени и финансирани не по-малко от 40 проекта на фирми и земеделци, живеещи и развиващи бизнес в двете общини. Безвъзмездната финансова  помощ е от 40 до 80 процента от общата стойност на инвестицията за всеки проект. Определен обем средства, макар и не голям /предпочетохме да осигурим възможности за бизнеса/ са предвидени и за общински услуги в по-малки общности. Разработвайки критериите за оценка на проектите се съобразихме с проблемите, които трябва да решаваме чрез стратегията за местно развитие. Заложихме критерии, осигуряващи приоритет на кандидати, които чрез проекта си допринасят за разрешаване на проблем на територията – разкриват работно място, подобряват условия на труд, въвеждат нови производства и услуги или модернизират съществуващи.

 

- Каква е Дияна Илиева в свободното си време /когато има такова.../? Какво е Вашето хоби, как почивате и се разтоварвате от натовареното ежедневие?

Много високо ценя всяка възможност за почивка, защото е рядка. Обичам да общувам със семейството си и да отделям време за децата си, да пътуваме заедно. Обичам да кулинарствам и да споделям кулинарните изкушения с приятели. Ако има някаква възможност – препрочитам любими книги или гледам култови филми.

 

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

УПРАВЛЕНИЕТО НА ЕДНА ОБЩИНА НЕ СЕ РАЗЛИЧАВА ОСОБЕНО ОТ ДАДЕНОСТИТЕ В ЧАСТНИЯ БИЗНЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди