изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:52 EEST
Министерство купува 205 105 орални кондома    
ЗдравеМинистерството на здравеопазването (МЗ) е обявило обществена поръчка през миналата за доставка на 205 105 ароматизирани презерватива за орален секс, на 2 000 000 лубрикирани вагинални кондома и на 1 089 667 броя от същия артикул - за анален контакт.


  Това показват документи, с които \"Труд\" разполага. В списъка за търга под рубриката \"Други консумативи\" пък на 83-то място е поставено изделието \"мек тампон за секс по време на месечен цикъл (за еднократна употреба, клинично тестван)\".
  
  \"Може би и тези консумативи са част от \"оръжията\" в борбата с ХИВ вируса, но как е възможно, докато миналата година се стигна до липсата на анти-СПИН медикаменти, МЗ да е раздавало меки тампони за секс при менструация\", коментираха вчера от Националната пациентска организация, пише Труд.
  
  На два пъти през 2011-а серопозитивни алармираха, че лекарства от трикомпонентната им терапия не се осигуряват от МЗ, независимо че според цялата нормативна уредба ведомството е задължено да плаща лечението им. \"Наложи се фирми да правят дарения, а някои хора извадиха пари от джоба си, за да си купуват лекарствата\", припомниха от НПО. Тревожното е, че когато се спре единият от медикаментите, има вероятност да се отключи резистентност при започването на лечението отначало.
  
  \"През 2011 г. стойността на сключените договори за доставка на медицински консумативи по програмата \"Превенция и контрол на ХИВ/СПИН\" е 2 061 674 лв. без ДДС, от които към 31 декември 2011-а са платени 2 014 376 лв. без ДДС, а през 2012 са дадени 41 146 лв. без ДДС\", казаха вчера от МЗ по повод поръчката. През 2010-а доставката на тези консумативи е излязла 2,254 млн. лв. без ДДС.
  
  \"Оралните презервативи са важни за превенцията от предаването на сексуални болести, както за проституиращите, така и за техните клиенти. Случва се проституиращите да имат ранички в устата си, но поставяйки орален кондом предпазват клиентите си от евентуална инфекция\", обясниха от МЗ защо са купили презервативи за френска любов. Те по принцип се произвеждали ароматизирани. На въпрос какво налага поръчката на над 1 млн. броя кондоми и лубриканти за анален секс от МЗ отговориха, че те са \"подходящи за разпространение сред всички целеви групи на програмата, защото този вид полов контакт се практикува от хомо- и бисексуални мъже, от хетеросексуални мъже и жени\".
  
  Меките \"хигиенни тампони за секс по време на цикъл\" били част от превантивните пакети за безопасен акт. През т.г. от тях са раздадени 12 000 бройки.
http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Министерство купува 205 105 орални кондома | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди