изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-03-25 @ 10:11 EET
МОСВ ОТМЕНИ ОДОБРЕН ВЕТРОПАРК КРАЙ ШАБЛА    
ЕкологияПо жалба на Българското дружество за защита на птиците Министерството на околната среда и водите е отменило решение по ОВОС на РИОСВ-Варна за одобряване изграждането на ветропарк от 10 ветрогенератора в землищата на град Шабла, село Горичане и село Горун. За това информират от БДЗП.

Инвестиционното предложение бе планирано западно от град Шабла, върху територия, редовно използвана като място за хранене от червеногушата гъска – вид, който е силно застрашен в световен мащаб и чиято популация изцяло зимува в района на Приморска Добруджа.
Сателитните проследявания на червеногуши гъски през 2010/2011 г. в рамките на осъществявания от БДЗП проект „Безопасно място за червеногушата гъска”по програма Лайф+ на ЕС потвърдиха, че въпросните земи редовно се ползват от гъските за хранене. Този вид, както и останалите видове гъски, е чувствителен към изграждане на ветрогенератори, като избягва да се храни в такива територии, посочват от дружеството.
Поради факта, че в района са изградени вече значителен брой ветрогенератори, включително в полета, където гъските се хранят, се наблюдава прогресивна пасивна загуба на територии за хранене на гъските, както и бариерен ефект. Изграждането на още един ветропарк в района между град Шабла и село Горичане ще доведе до пълна загуба на местата за хранене на вида в тази част на ареала му. НДТ

 


Сходни връзки

МОСВ ОТМЕНИ ОДОБРЕН ВЕТРОПАРК КРАЙ ШАБЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди