изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 06:11 EET
АРХЕОЛОГИЧЕСКИ НАХОДКИ ЗА 450 000 ЛЕВА ОТКРИТИ НА КАЛИАКРИЯ    
История Над 1 000 находки са открити при 9-годишните археологически проучвания на нос Калиакра край Каварна. Те са на стойност около 450 000 лева и са собственост на Историческия музей в морския град. Това стана ясно на пресконференция, на която бяха отчетени резултатите от тазгодишните традиционни проучвания, които се проведоха под ръководството на доц. д-р Бони Петрунова – зам.- директор на Националния археологически институт с музей при БАН.

Дейностите тази година бяха с двойни финансиране - 20 000 лева са предоставени от Министерството на културата, а 30 000 лева - от община Каварна. Доц. Петрунова посочи, че средствата са изключително малко, като се има предвид, че по ценоразпис на Министерството на културата средната цена на едни предварителни проучвания е 120-150 000 лева.

Тази година започнахме изследването на костния материал от 150-те гроба от некропола около църква №2 "Света Богородица" в Калиакрия, съобщи доц. Бони Петрунова. Интерес, според нея, представляват многото гробове на мъже с малки деца и бебета. Разкопките говорели още, че много жени са починали не при раждане или от болести, а от прорезни рани по главите. Специалистите тепърва ще проучват какви са причините за това. Ще направим опит да се направи едно етническо изследване на населението в Калиакрия - да се установи дали там са живели прабългари, кумани, татари или други народи, каза ученият. Сред находките на археолозите е и череп на негър. Предполага се, че е бил доведен по тези земи като роб или е бил в екипажа на някой от корабите. В гробниците са открити много предмети от сребро от най-добра проба, които се изработвали в Генуа и Венеция. Тази година археолозите са разширили площта на проучванията си - между църкви 1 и 2. Натъкнали се на любопитни сгради - с огнища, с помещения, за които се предполага, че са построени в началото на 15 век. Открити са и османски монети - вероятно от времето, когато Калиакрия е била васал на властта в Истанбул. Като обобщение доц. Петрунова посочи, че при разкопките т. г. са открити 100 находки, от които 36 монети. Има намерени и накити - предимно обеци, от сребро, сребро с позлата. Сред ценните находки е енколпионски кръст. Той показва, че пространството около църквата е било изключително религиозно средище, там са били продавани реликви, обясни археологът.

Т. г. най-накрая се осъществи мечтата ми и стартира публикуването на материалите за разкопките на Калиакрия, съобщи Бони Петрунова. Факт е вече първата книга "Богатствата на Калиакрия - открития, находки, хепотези". В момента върви изработването и на втория том - "Калиакра", който вероятно ще бъде издаден през следващата година. Доц. Петрунова замисля и трета книга, която пише в момента. Тя ще представлява роман, художествена литература и ще е за Добротица.

На пресконференцията доц. Бони Петрунова изказа благодарност за подкрепата, която е получила от музея в Каварна, на екипа си и на работниците, с които са правени разкопките. Вече шеста година работим с роми от махалата, така се постига истинската социална интеграция, посочи ученият от БАН. Доц. Петрунова сподели идеята да се разработи проект, чрез който безработни от ромски произход да получат сертификати и да бъдат наемани с предимство при археологически разкопки. НДТ  

 


Сходни връзки

АРХЕОЛОГИЧЕСКИ НАХОДКИ ЗА 450 000 ЛЕВА ОТКРИТИ НА КАЛИАКРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди