изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:17 EET
Днес най-мощната магнитна буря от 200 години насам удря Земята    
НовиниНай-мощната магнитна буря от 200 години насам ще удари Земята на 22 –ри септември. В резултат на това всичко, свързано с електричеството ще спре да работи, алармират специалисти от НАСА и лабораторията за  рентгенова астрономия на Слънцето към Физическия институт  Лебедев. Такава магнитна хиператака може евентуално да доведе до глобална катастрофа. Според най-черните прогнози в този ден трябва да забравим за интернет и мобилни комуникации.

Силна магнитна буря ще връхлети Земята, но няма да бъде апокалиптична



Балчик 29.01.2012 Снимка: Йоанна ДуковаБалчик 29.01.2012 Снимка: Йоанна ДуковаЛеден бряг - Каварна, 2012
Снимка: Мария СотироваБалчик 29.01.2012
Снимка: Йоанна Дукова

Слънцето започва поредният си 24 цикъл на активност, показват особените петна, които се появяват на повърхността на слънчевата плазма, и които са  открити от спътника STEREO – специален инструмент на НАСА.

“Това е най-голямото събитие   за последните 200-300 години”, казва Майкъл Кайзер, изследовател в отдела за хелиофизика на NASA Goddard Space Flight Center.

Последният човек, свидетел  на подобни петна по слънцето е Галилео. За първи път той ги наблюдава в началото на 17 век, когато те са по-малки. След 28 цикъла, които са добре документирани,  от 1745 г. до наши дни сериозни огнища не са били наблюдавани. \"Това означава, че по неизвестни причини минимумът е продължил повече от обичайното “- казва Кайзер.

Слънчеви изригвания през ден

Магнитни ще бури има през ден през септември. Въпреки че в момента Слънцето \"дреме\", изригвания има, макар и с по-малка сила. Според предварителните прогнози освен днес слънцето ще изпраща електромагнитни \"писма\" до Земята и на 15, 17, 20, 22, 27, 29 и 30 септември.

Мегаизригванията могат да изкарат от строя част от техниката и нанесат сериозни щети на националните икономики в световен мащаб. Подобно нещо се е случило на 11 март 1989 г., когато за 2 часа спира тока в Канада и някои американски щати. \"Квебекският инцидент\" носи щети в размер на 9 млрд. долара само за 2 часа. На 28 октомври 2003 г. заради мегаизригване от мощностен клас X17.2 се получили нарушения в подаването на електроенергия в над 50 страни, а 1/3 от комуникационните спътници излезли от строя, блокирали много джиесеми и интернет връзки.

Чака ни леденостудена зима

 
Идващата зима може да се окаже една от най-студените за последните години. Причината е в очакваното временно затишие на активността на Слънцето.

Според доц. Борис Комитов от Института по астрономия с НАО \"Рожен\" към БАН в момента Слънцето се намира в така наречената яма на Гневишев - временно затишие на неговата активност между два пика, което продължава обикновено между 14 и 18 месеца за отделните 11-годишни слънчеви цикли.

\"В зависимост от това, кога ще свърши \"почивката\" на Слънцето, зависи дали ще има ледена зима или студена и дъждовна пролет\", обясни специалистът пред \"Стандарт\".

В такава фаза на слънчевия цикъл като \"ямата на Гневишев\" преобладават слаби слънчеви изригвания и това благоприятства по-устойчивото и сухо време. Късната есен обаче може да ни поднесе неприятни изненади заради вторичния пик на 11-годишния слънчев цикъл, който предстои да настъпи до няколко месеца, но не по-рано от ноември-декември, предупреждава доц. Комитов.

Причината е, че с вторичния пик ще започне и сезонът на слънчевите \"мегаизригвания\" в настоящия 11-годишен цикъл и той ще продължи макар и все по-затихващ почти до неговия край към 2019 г. Ако обаче Слънцето реши да си \"подреме\" още няколко месеца, вторичният пик може да се отложи чак до пролетта, дори лятото, обясни експертът. В такъв случай зимата ще бъде мека и суха, а пролетта - студена и дъждовна. Доц. Комитов уточни, че Слънцето активизира дейността си на 11-годишен период.
http://www.dartsnews.bg
Слънчеви ”пламъци” от масивно слънчево петно се носят към Земята

Мощно слънчево изригване достигна Земята

Слънчеви изригвания удрят Земята до дни

Мощно слънчево изригване може да смути комуникациите

Мощно изригване на Слънцето е регистрирано тази нощ

Мощни магнитни бури на 11 и 12 ноември

Учените прогнозират силна магнитна буря във връзка с мощно слънчево изригване

Връхлетя ни магнитна буря - депресии и лоши телефони


 


Сходни връзки

Днес най-мощната магнитна буря от 200 години насам удря Земята | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди