изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:01 EEST
Доц. Георги Николов: През есента е възможно обостряне на поленова алергия    
Интервюта За това дали ще има бум на алергиите с идването на есента и за начините на профилактика или смекчаване на симптомите на вече настъпилата алергия, Агенция „Фокус” разговаря с доц. д-р Георги Николов - завеждащ лаборатория Алергии към Национален център по заразни и паразитни болести.


Фокус: Доц. Николов, какво представляват есенните алергии?
Доц. Георги Николов: Термин „есенна алергия” по принцип не съществува. Малък брой хора имат оплаквания през есента и обикновено се касае за обостряне на поленова алергия.
Фокус: В следствие на какво се получават алергиите през есента?
Доц. Георги Николов: През есента при благоприятни климатични условия има вторичен цъфтеж на някои тревни видове и плевели, като главни представители са пелинът и амброзията. Плевелите започват цъфтежа си през май – юни, като пикът е през август – септември. Амброзията е сравнително нов, но не твърде разпространен в България алерген. По принцип представлява особена опасност, тъй като е силно алергенен и може да даде кръстосана реакция с пелина. През есента осите са със засилена активност, която е предпоставка за поява на симптоми на инсект-алергия.
Фокус: Какви са най-характерните симптоми на този тип алергии?
Доц. Георги Николов: Няма специфични симптоми. Заболяването протича като всяка полиноза – с алергичен ринит, алергичен конюнктивит, алергична астма или алергичен шок при инсект-алергията.
Фокус: Има ли връзка между пролетните и есенните алергии и каква е тя?
Доц. Георги Николов: „Пролетната” и „есенната” алергия са проява на обща сенсибилизация към полени и пациенти, алергични към тревни и дървесни полени са алергични и към полените на плевелите или по-лесно се алергизират.
Фокус: Има ли значение за алергиите дали есента е дъждовна или по-суха?
Доц. Георги Николов: Зависи дали есента е топла и дъждовна или студена и дъждовна. Ако е топла – се наблюдава вторичен цъфтеж на житни треви, плевели и плесени, следователно и симптомите са по-изявени. Ако е студена – няма цъфтеж, намалява количеството на полени и спори във въздуха и симптомите са по-малко.
Фокус: Очаква ли се някакъв бум на алергиите през тази есен?
Доц. Георги Николов: По начало през есента симптомите на алергия са по-редки заради намаленото количество на алергени във въздуха и не се очаква бум на оплакванията.
Фокус: Как могат да се подготвят за есента хората страдащи от алергии?
Доц. Георги Николов: Няма специфични препоръки. Тези пациенти, които имат чувствителност към полени, следва да избягват престой на открито и извършване на селскостопански дейности.
Фокус: Какви предпазни мерки и каква профилактика може да се прави?
Доц. Георги Николов: През есента зачестяват вирусните и бактериалните инфекции и това може да доведе до обостряне и на алергичните симптоми. Профилактичните мерки са ограничаване на контактите и използване на имуностимулиращи и антиалергични препарати по преценка на лекаря.
Фокус: Каква е равносметката от почти приключилото лято, отчетени ли са повече алергии вследствие на горещините?
Доц. Георги Николов: Не, не са отчетени по-голям брой алергични заболявания. В следствие на горещото и сухо лято поленовият сезон беше по-кратък и имаше сравнително кратки и умерени по интензивност симптоми на поленова алергия.
Фокус: Влияят ли високите температури на алергиите и как?
Доц. Георги Николов: При високите температури през това лято и липсата на валежи влажността на въздуха остана ниска. Това води до намаляване на полените и плесенните спори във въздуха и съответно до намалени симптоми и оплаквания. По-високите температури и повечето слънчеви дни през юли и август дадоха възможност за по-честата проява на „слънчева” алергия, която няма имунологичен характер.
Зорница ПОЛЕГАНОВА

http://focus-news.net
 


Сходни връзки

Доц. Георги Николов: През есента е възможно обостряне на поленова алергия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди