изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:55 EEST
11 години по-късно светът не е същият    
Общество11 години след 11 септември 2001 г. самоубийствените атаки над Ню Йорк и Вашингтон продължават да са сред най-паметните моменти на новия век.  А нападението над кулите близнаци беше определено като  едно от най-трагичните събития, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само САЩ, но и целия свят.

.
Кулата на свободата най-високата сграда в Ню Йорк


 
Небостъргачът, който се строи в Ню Йорк на мястото на разрушените при атентатите от 11 септември 2001 г. кули близнаци на Световния търговски център, официално отново стана най-високата сграда в мегаполиса. Новостроящата се сграда надмина 102-етажната \"Емпайър стейт билдинг\", съобщиха световните агенции. В началото на април бе завършено строителството на стотния етаж на сградата, официално наричана СТЦ-1, но за да стане рекордьор, не й достигаха 1,2 метра. През май тази граница бе премината - работниците тържествено монтираха на височина 381 м стоманената опора на 101-я етаж. С нея СТЦ-1 стана по-висок от \"Емпайър стейт билдинг”. Тържествената церемония бе наблюдавана от представители на градските власти и роднини на загинали по време на трагедията на 11 септември. Кулата на свободата, както бе наричан първоначално проектът, ще стане най-високата сграда в САЩ и трета в света, след като бъде завършен 104-ят й етаж. Тя ще бъде висока 1776 фута (541 м), което ще символизира годината на приемането на Декларацията за независимост на САЩ. Планира се строителството да завърши в началото на 2014 г. Освен Световния търговски център-1 новият комплекс включва три други високи офис сгради, а също мемориал и музей, посветени на жертвите на атентатите от 11 септември. Мемориалът бе открит през септември миналата година - за десетата годишнина от трагедията, а откриването на музея е насрочено за тази есен.
.
Петима обвиняеми пред военен съд


 
Девет години след ареста им, от които три години, прекарани в таен затвор на ЦРУ, петимата мъже, обвинени за атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ, застанаха вече  пред военен съд в американската база \"Гуантанамо\", за да им бъде предявено обвинение.Това е началото на дълга процедура, която може да отнеме повече от година. Този процес трябваше да започне още през юни 2008 г., но процедурата бе прекъсната заради промяна в подхода при водене на делото. Петимата, сред които е организаторът Халед Шейх Мохамед (заловен в Пакистан на 1 март 2003 г.) , са обвинени за тероризъм, отвличане на самолети, заговор, убийство, нападение срещу цивилни, преднамерено причиняване на тежки телесни повреди и разрушаване на недвижим имот. Прокурорите ще пледират за смъртна присъда. Военният съд, който заседава в строго охранявания сектор на затвора в американската база в Куба, е специално сформиран за тях. Съдебните прения ще се излъчват със забавяне във времето 40 секунди, а в някои случаи - цензурирани. Ще бъдат предавани на голям екран в четири военни бази в САЩ. Четенето на обвинителния акт възобновява процедурата, която бе в мъртва точка след встъпването на Барак Обама на президентския пост. Преди близо четири години демократът Обама се опита да спре процедурата пред военното правосъдие. Той бе решил петимата предполагаеми извършители на атентатите да бъдат изправени пред наказателен съд в Манхатън, на две крачки от Кота нула, където някога се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център. Републиканците в Конгреса обаче попречиха и блокираха прехвърлянето на заподозрените в тероризъм на американска територия.
.
Авария провали процеса в Гуантанамо
Авария на железница в САЩ провокира нарушение на интернет връзка на територията на американската военна база Гуантанамо в Куба, което провали планираните слушания по делото на пет обвиняеми в извършване на терористичните актове на 11 септември 2001 година. Както съобщиха местни медии, влак дерайлирал край град Балтимор (щат Мериленд), където са разположени линии за осигуряване на високоскоростна връзка в Гуантанамо. По такъв начин прокуратурата и адвокатите са лишени от възможността да се подготвят за заседанието. Сред обвиняемите е Халид Шейх Мохамед, който се смята за главен организатор на кървавия терористичен акт, отнел живота на почти 3000 души. Отговорност за терористичния акт пое „Ал Кайда”.
http://www.monitor.bg
Разсекретени снимки от трагедията на 11 септември 2001 г. в САЩ
Тленни останки на жертви от 11 септември са изхвърлени на бунището
Намериха секретен затвор на ЦРУ в Букурещ

Американските войни след 2001 г. са коствали живота на 225 000 души и са стрували 4,4 трлн. долара, сочи проучване

9 години след атентатите от 11 септември
Огнян Минчев: И до днес има много неизяснени обстоятелства около атентатите от 11 септември
Гуантанамо изтръгна признание от Мохамед за 11.09
El País: Испанската полиция се опитва да разпита отново българин, свързан с атентатите от 11 март
Училища били следващата цел на атентаторите от 11 март
Кървавият 11 септември не бил дело на Осама бин Ладен




 


Сходни връзки

11 години по-късно светът не е същият | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди