изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 15:07 EEST
Откриха пломба на 6500 години    
Любопитно Най-старите следи от стоматологични услуги бяха открити върху повреден зъб "възстановен" с пломба от пчелен восък, намиращ се на мъжка челюст на възраст от 65 века, която е била открита в пещера в Словения преди повече от 100 години, пише LiveScience. Учените казват, че са намерили пломбата докато са изследвали и анализирали долната челюст, която според тях е принадлежала на около 30-годишен мъж. На нея е имало ляв кучешки зъб с вертикална пукнатина, проникваща в твърдия емайл и в по-меките слоеве на дентина.


Изследователите са установили, че пчелният восък е бил поставен на левия кучешки зъб някъде около времето на смъртта на мъжа. Пчелният восък е бил популярно свързващо вещество по време на неолитната епоха, а също така притежава и изключително дълга трайност, изтъкват изследователите. Естеството на пукнатината в зъба показва, че потърпевшият най-вероятно е страдал от сериозен зъбобол.

Изследователите са успели да разберат възрастта на пчелният восък с помощта на голям йонен ускорител, който позволява да се види какви въглеродни изотопи има във восъка. Всички изотопи на въглерода имат по шест протона, но се различават по броя на неутроните, които притежават. Въглеродът има и един радиоактивен изотоп (въглерод-14), който е нестабилен и се разпада с течение на времето. Именно образуването и разпадането на въглерод-14 служи като основа на създадения през 1949 г. метод за радиовъглеродно датиране на находки в археологията и геологията. Изследователите също така са използвали рентгеновите лъчи от друг мощен ускорител на частици, за да се получат 3D изображение на въпросният зъб, с разделителна способност от около една хилядна от милиметъра.

Учените обаче не могат да потвърдят със сигурност дали пломбата е направена непосредствено преди или след смъртта на лицето. Ако тя е направена, когато човекът е бил все още жив, това би било едно от най-древните доказателства за праисторическата стоматология в Европа, заяви изследователят и археолог Федерико Бернардини.
Ако приемем, че тази пломба е част от древна стоматологична практика, то тя вероятно е бил предназначена за намаляване на болката и чувствителността. Изследователите биха искали да проведат и стоматологични експерименти с хора, за да се види доколко пчелният восък е ефективно средство за лечение.

"В момента ние нямаме никаква представа дали това е изолиран случай или подобни интервенции са били доста разпространени в неолитна Европа", обясни Бернардини пред LiveScience. "В сътрудничество с нашия интердисциплинарен екип, ние планираме да анализираме и други зъби от неолита, за да се разбере колко широко са били разпространени подобни интервенции".

Реални доказателства за древната стоматология са рядкост. Най-старите примери са между 7,500 и 9,500-годишни кътници, намерени през 2006 г. в Пакистан, които са с добре и правилно оформени кавитети (кухини) с концентрични набраздявания, направени по тях, което прилича на нещо като потговка за пломбиране или за някакъв вид дентално лечение. Други, по-съмнителни находки, включват намерения в Египет 5 500-годишен изкуствен зъб. http://www.dartsnews.bg
 


Сходни връзки

Откриха пломба на 6500 години | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди