изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:32 EET
Aстрономическата атракция на века ще се наблюдава и от България    
Любопитно
Ярката комета C/2012 S1 (ISON) ще се вижда от България в края на ноември и вероятно това ще е астрономическата атракция на века, съобщиха от Астрономическа обсерватория "Звездно общество - IAU A79".


Кометата бе открита на 21 септември от руския астроном любител Артьом Новичонок и беларуския му колега Виталий Невски при наблюдения от обсерваторията в района на Кисловодск, част от международната мрежа с обсерватории ISON.
Това е комета, която вероятно идва директно от облака на Оорт, покрита е с аморфни ледове и след тяхното изпарение яркостта може да намалее.

По последни данни на Центъра за Малки тела в Слънчевата система, кометата ще достигне максимална яркост в нощта на 28 срещу 29 ноември 2013 г. и ще е поне 10 пъти по-ярка от Венера.
Според други източници кометата може да достигне яркостта на Луната.

По това време, на територията на България, кометата ще изгрява малко преди Слънцето, но нейната яркост ще позволи да бъде добре наблюдавана с просто око, обясниха от обсерваторията.

Голяма атракция ще бъде и дължината на опашката й, която може да достигне размер, който да се проектира на почти половината от видимото небе.

Ще бъде възможно кометата да бъде наблюдавана дори и през деня с помощта на обикновен бинокъл.
"Добри ще са и условията за наблюдения от България, както преди, така и след нейното най-близко преминаване до Слънцето и макар с по-малка яркост атракцията няма да е по малка. Кометата е била открита на архивни изображения от 28 декември 2011 г. както и от началото на 2012 г. Трябва да се отбележи обаче, че когато говорим за комети от този тип то може да се очакват много изненади", коментират от обсерваторията "Звездно общество".

Нужни са още доста наблюдения за да се каже колко ще е ярка кометата, но при всички положения това може би ще е астрономическата атракцията на века, коментира д-р Филип Фратев.

Астрономите коментират и как и до колко близкото преминаване на C/2012 S1 до Марс на 3 октомври 2013 г. ще промени нейната орбита.

Нашите учени коментират и оповестените в медиите различни хипотези за връзка на кометата с "великата комета" от 1680 г., като последните данни индикират, че такава връзка най-вероятно няма.
Друга хипотеза е свързването на тялото с комета от 1961 г., но за доказване на това е нужно време.

От 2005 г. насам астрономите от IAU A79 са открили над 60 астероида един, от които носи името на Апостола на свободата Васил Левски, а друг - на Христо Ботев.  http://dnes.dir.bg
Гигантска комета се е насочила към Земята
Небесно тяло е ударило Юпитер
Прашинки от комета ще попаднат на земята и ще бъдат изследвани
САЩ разбиха успешно комета на 4 юли
ПЕРСЕИДИ: Ярък звездопад в нощта на 12 срещу 13 август
Адско пълнолуние и метеоритен дъжд срещу Гергьовден
Тази седмица е пикът на метеорния дъжд Леониди
ЗВЕЗДЕН ДЪЖД - ПЕРСЕИДИТЕ
 


Сходни връзки

Aстрономическата атракция на века ще се наблюдава и от България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди