изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:24 EEST
Земното магнитно поле бави преобръщането си    
Новини\"Магнитният север е мигрирал на 1500 километра през последния век. През последните 150 години силата на магнитното поле е отслабнала с 10%. Това може да е индикация за вероятно преобръщане\", обясняват авторите на проучване от Оксфорд



Наскоро откритото доказателство от марсохода \"Кюриосити\", че на Червената планета някога е текла вода, ще засили интереса на човечеството към собственото му бъдеще, пише Ройтерс.

Марс е планетата в Слънчевата система, която най-много прилича на Земята.

Единственото нещо, което предпазва нашата планета да се превърне в безжизнена пустиня като Марс, е магнитното й поле.

То защитава Земята от смъртоносната слънчева радиация и помага на някои животни да мигрират.

Земното магнитно поле обаче отслабва и може да изчезне напълно след по-малко от 500 години - сигнал, че е на път да се преобърне.

Геоложки данни показват, че подобно нещо се е случвало и преди - магнитното поле на Земята се преобръща на всеки 250 хил. години.

Като се има предвид, че последното подобно явление се е случило преди 800 хил. години, това означава, че следващото закъснява.

\"Магнитният север е мигрирал на 1500 километра през последния век. През последните 150 години силата на магнитното поле е отслабнала с 10%. Това може да е индикация за вероятно преобръщане\", обясняват авторите на проучването от Оксфордския университет.

И докато ефектите са трудно предсказуеми, последствията вероятно ще бъдат \"огромни\". Загубата на магнитното поле преди милиарди години е обрекла живота на Марс, ако някога е съществувал такъв.

Учените изчисляват, че Червената планета вероятно е изгубила магнитното си поле преди 3,5-4 милиарда години. Специалистите са стигнали до този извод въз основа на наблюдения върху скали в южното полукълбо на Марс, което изглежда \"по-старо\" от северното.

\"Умиращото\" магнитното поле улеснява слънчевия вятър да отстрани атмосферата и по-голямо количество слънчева радиация да си проправи път до повърхността.

Това са лоши новини за всякакъв вид живот на планетата - той или ще бъде заличен или ще бъде принуден да мигрира във вътрешността й, обясняват изследователите.

Земното магнитно поле винаги се е възстановявало, но тъй като продължава да се измества и да отслабва, човечеството ще бъде изправено пред сериозни предизвикателства.

В природата животни като птици, пчели и някои риби, които използват полето при миграцията си, също ще бъдат объркани.

Европейската космическа агенция подхожда сериозно към този въпрос. През ноември по план трябва да бъдат изстреляни три сателита с цел да се проясни смътната човешка представа за магнитосферата.

По проекта Swarm два сателита ще бъдат изведени в полярна орбита на височина от 450 километра, за да отчитат промените в магнитното поле, докато трети спътник на височина от 530 километра ще наблюдава влиянието на Слънцето.  http://m.vesti.bg

 


Сходни връзки

Земното магнитно поле бави преобръщането си | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди